Publicat 11/10/2015 12:00:03 +02:00CET

L'Hospital Clínic assumirà la reconstrucció del clítoris de dones a Catalunya

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona assumirà les operacions de reconstrucció del clítoris de dones i nenes residents a Catalunya que han patit mutilació genital, un servei pioner a Espanya que oferirà per primera vegada la sanitat pública catalana abans de finalitzar el 2015.

En declaracions a Europa Press, la sotsdirectora general de Promoció per a la Salut, Carmen Cabezas, ha dit que es tracta d'un avanç important perquè, tot i que preveu que la demanda sigui baixa, l'ablació és "un maltractament que pateix la dona" i s'han d'oferir solucions.

Aquesta dones poden trucar al 061 de CatSalut Respon o anar al CAP de la seva zona, on seran derivades a Centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, que sol·licitaran la visita per a l'operació a una unitat de reconstrucció específica de l'Hospital Clínic.

Les pacients han de residir a Catalunya i ser majors de 18 anys per sotmetre's a aquesta intervenció, que treballa aspectes "anatòmics i funcionals", però no pot assegurar la recuperació de la sensibilitat a la zona afectada.

La Conselleria de Salut ha elaborat un protocol, en què considera que la dona ha de ser protagonista d'aquesta decisió: "Només pot ser ella qui vulgui i s'han de respectar les creences i valors de cada persona", ha afirmat Cabezas.

"Es farà amb la màxim cura dels aspectes globals de la persona, no només es realitzarà l'acte quirúrgic", ha expressat en recalcar la importància de tenir en compte les expectatives i l'atenció a la dona.

PROTOCOL DES DE 2007

Aquest servei, que serà gratuït, s'emmarca en l'actualització del protocol interdepartamental de prevenció de la mutilació del 2007 --que va néixer el 2002--, i s'ha impulsat a petició de la Direcció General d'Immigració i de l'Agència de Cooperació.

Les dones amb mutilació, que procedeixen de 29 països d'Àfrica subsahariana, l'Àsia i l'Orient Mitjà, seran operades en una unitat que inclourà els àmbits de ginecologia i de cirurgia plàstica: "Són professionals amb experiència i molt formades", ha assegurat Cabezas.