Publicat 18/6/2019 15:14:05 +02:00CET

L'Hospital de Calella va descartar "sospites" de maltractament en el nadó que va morir, segons el síndic de greuges

Presentació a Barcelona de l'informe 'La qualitat de l'aire a Catalunya: dèficits i recomanacions'
David Zorrakino - Europa Press

Veu "dèficits" en la intervenció i coordinació de serveis que van atendre la família

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha acabat la seva investigació sobre el nadó de dos mesos que va morir a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona al gener després de patir maltractament, i ha constatat "dèficits" en els serveis que van atendre el nen i la seva família, inclosa una sospita de maltractament a l'Hospital de Calella (Barcelona) que es va descartar sense seguir el protocol i falta de coordinació.

Dues setmanes abans d'ingressar a l'UCI, el 23 de desembre, "va haver-hi una sospita de maltractament infantil durant la visita al Servei d'Urgències de l'Hospital de Calella, arran dels signes de possible maltractament físic i dels dubtes que havia generat el relat dels progenitors, i va ser descartada internament" pel servei d'Urgències, ha explicat Ribó en un comunicat aquest dimarts.

Es va donar l'alta hospitalària al nadó aquell mateix dia, i el síndic ha considerat que el circuit que es va utilitzar per descartar maltractament en aquest cas va ser "improcedent".

Això es deu al fet que no es va activar el protocol i no es va avisar el circuit de Treball Social del centre ni la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (Dgaia) de la Generalitat per valorar si calia activar l'Equip de valoració de maltractament infantil detectat en l'àmbit sanitari (Evami).

Aquestes sospites es constaten tant en la documentació de salut a la qual ha accedit el síndic com en una comunicació del 4 de gener al telèfon Infància Respon per part de Pediatria de l'UCI Neonatal del Vall d'Hebron, en la qual es va deixar constància que es coneixien aquestes sospites de maltractament a Calella.

A més, en l'exploració a Urgències a Calella del 23 de desembre, es van observar altres signes d'irritabilitat i de malestar del nen, i també ha detectat "imprecisions en l'informe d'assistència sobre les proves que es van practicar", i ha considerat que la detecció d'equimosis o hematomes requeria activar el protocol.

Ribó va iniciar la investigació l'11 de gener, quan va saber que havia ingressat el nadó per lesions derivades d'un presumpte maltractament per part del seu pare, i ha detectat "dèficits en la intervenció dels diversos serveis que van interactuar amb el nen i la seva família, i que en més o menys mesura podrien no haver contribuït a protegir-lo".

FALTA DE COORDINACIÓ

També ha vist "diversos dèficits" en la coordinació de serveis, perquè segons informació de la Conselleria de Salut, el nadó tenia diverses històries clíniques obertes, per la qual cosa els sanitaris no van accedir a tota la informació i a totes les anotacions que constaven.

En la documentació que s'ha analitzat, també ha observat falta de coordinació adequada i efectiva entre els serveis de salut i socials, encara que va haver-hi correus electrònics entre Serveis Socials de Pineda de Mar, Treball Social del CAP del municipi i Treball Social de l'Hospital de Calella, però no es van coordinar per citar els progenitors.

En l'àmbit preventiu, "la situació familiar hauria requerit un seguiment proper per acompanyar la parella en la cura del nadó", i els serveis socials haurien d'haver activat mesures per valorar una possible vulnerabilitat del nen en el nucli familiar tenint en compte els aspectes sociofamiliars que es desprenen de dues entrevistes.

RECOMANACIONS

Ribó recomana a Salut garantir el coneixement i l'aplicació del protocol, prevenir dualitat d'històries clíniques i intensificar la sensibilització als professionals, mentre que veu necessari que en coordinació amb la Conselleria d'Assumptes Socials es millori la coordinació i s'estableixi una persona de referència a tots els centres sanitaris i de serveis socials.

També considera que cal formar els professionals que treballen amb nens, com ara salut, policia, ensenyament, oci i serveis socials, i garantir la comunicació entre serveis, mentre que ha recomanat a l'Ajuntament de Pineda de Mar garantir la dotació de recursos econòmics i humans en els serveis socials i revisar els protocols.