Publicat 21/02/2014 13:40

L'Hospital de Bellvitge va fer fa 30 anys el primer trasplantament de fetge a Espanya

30 Años Del Primer Trasplante De Hígado En El Hospital De Bellvitge
HOSPITAL DE BELLVITGE/CONSELLERIA DE SALUD

Des d'aleshores els hospitals espanyols han realitzat més de 21.500 trasplantaments hepàtics

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

El primer trasplantament de fetge a Espanya, que van realitzar els cirurgians Carles Margarit i Eduard Jaurrieta a l'Hospital de Bellvitge el 23 de febrer de 1984, compleix aquest diumenge 30 anys, han informat aquest divendres el centre, la Conselleria de Salut i l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt) en un comunicat conjunt.

El pacient va ser Juan Cuesta, qui a finals de 1983 va ser diagnosticat d'un tumor hepàtic i, davant d'un pronòstic molt complicat, a finals de gener del 1984 se li ha plantejat l'opció de ser trasplantat, una operació que es va realitzar amb èxit.

Des d'aleshores, a Espanya se n'han anat incorporant unitats de trasplantament hepàtic --actualment n'hi ha 26--, i s'han portat a terme més de 21.500 d'aquests trasplantaments, dels quals 1.383 han tingut lloc a Bellvitge i 4.580 a Catalunya.

SUPERVIVÈNCIA

La supervivència després del trasplantament és del 90% l'any i d'un 75% en cinc anys, el que demostra "la importància d'aquesta teràpia per augmentar la supervivència a un grup de malalts que sense aquest tractament haurien mort", ha explicat el responsable de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de Bellvitge, Joan Fabregat.

El 2013, el centre va fer 57 trasplantaments, gràcies a l'elevada taxa de donacions aconseguida, lloc que per quart any consecutiu ha estat l'hospital català amb major nombre de donants --40 per milió de població (pmp)-- de mort encefàlica, deu punts per sobre de la mitja catalana i cinc de l'espanyola.

PROGRAMA DE DONACIÓ

A més, l'any passat va impulsar un nou programa de donació per augmentar les donacions, fet que ha estat possible pel constant esforç dels professionals, per una "estructura de coordinació exemplar" a nivell català i espanyola reconeguda internacionalment, i per la generositat ciutadana, ha destacat Fabregat.

Segons ha assenyalat, un dels principals reptes és potenciar l'eficàcia del tractament contra l'hepatitis C després del trasplantament, i anar "cap a una immunosupressió cada vegada més selectiva i aconseguir evitar o controlar tots els efectes adversos".

El novembre del 1988, Bellvitge va fer el primer trasplantament simultani de fetge i ronyó de Catalunya; el 1999 va ser pioner a l'Estat en trasplantament hepàtic, i el 2002, va portar a terme el primer trasplantament de l'Estat a un malalt infectat per VIH amb cirrosi hepàtica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés