Actualitzat 03/02/2015 13:01

Incorporen radioteràpia durant la cirurgia del càncer de mama

Hospital de Bellvitge
Foto: EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 3 Feb. (EUROPA PRESS)

La Unitat Funcional de Mama de l'Hospital de Bellvitge i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de l'Hospitalet de Llobregat ha incorporat un nou procediment que permet aplicar radioteràpia interna durant la cirurgia del càncer de mama, reduint la toxicitat i la durada de la teràpia.

   La radioteràpia intraoperatòria es realitza immediatament després de l'extirpació del tumor, mitjançant l'ús d'un accelerador lineal mòbil que posiciona la radiació directament sobre el llit tumoral, és a dir, la zona on estava ubicat el tumor abans d'extirpar-lo.

   La Unitat Funcional de Mama ha començat a utilitzar aquesta tècnica amb pacients de més de 45 anys i amb un tumor de menys de 3,5 centímetres i, en els casos de poc risc, aquest procediment permet estalviar la posterior radioteràpia convencional que implica anar a l'hospital diàriament durant set setmanes.

   La coordinadora de la Unitat Funcional de Mama, Maria Jesús Pla, ha explicat que la radioteràpia intraoperatòria "té menys efectes estètics i menys toxicitat sobre els òrgans com el pulmó o el cor, permet localitzar molt bé el llit tumoral i fer un tractament immediat en el mateix moment de la cirurgia, sense donar temps que creixin eventuals cèl·lules tumorals residuals".

   Pla ha destacat la importància de poder actuar sobre el llit tumoral en el mateix moment de l'operació "ja que és on es reprodueix el tumor en un 90% dels casos de reaparició del càncer".

   Per la seva banda, el cap del servei d'Oncologia Radioterapèutica de l'ICO, Ferran Guedea, ha apuntat que "la radioteràpia intraoperatòria té una menor toxicitat i ofereix una millor qualitat de vida als pacients, ja que la majoria no han de tornar després de l'operació a sotmetre's a radiacions durant set setmanes".

   Dels 450 pacients que cada any tracta la Unitat Funcional de Mama, uns 75 se sotmetran a la radioteràpia intraoperatòria, que serà el tractament únic en el 85% dels casos, mentre que el 15% restant --pacients amb factors de risc-- haurà de passar també per la radioteràpia externa, tot i que amb menys sessions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés