Actualitzat 18/06/2019 13:23

L'Hospital de Bellvitge implanta un cor artificial total, el segon de l'Estat amb èxit

L'Hospital de Bellvitge implanta un cor artificial total, el segon de l'Estat èxit
HOSPITAL DE BELLVITGE

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 18 (EUROPA PRESS)

L'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ha implantat el seu primer cor artificial total, un procediment que es fa amb èxit per segona vegada a l'Estat després d'una experiència a Navarra, i que permetrà a un pacient de 30 anys esperar una donació de cor i recuperar-se de la hipertensió pulmonar que li impedeix fer un trasplantament immediat.

L'ha rebut un home que tenia insuficiències als dos ventricles del cor, la qual cosa li impedia rebre l'implant parcial d'un ventricle, motiu pel qual han optat per aquest cor artificial total --del model SynCardia-- com a "pont" per esperar un donant, han explicat en roda de premsa aquest dimarts el cap de Cirurgia Cardíaca de l'hospital, Albert Miralles, el cirurgià Daniel Ortiz i el cardiòleg José González.

Es tracta d'una intervenció quirúrgica d'alta complexitat, que es va fer el 27 de maig, i el pacient es troba actualment estable a la Unitat de vigilància intensiva (UCI); a més de substituir la funció dels dos ventricles del cor que fallaven, l'objectiu de l'implant permetrà al pacient normalitzar la tensió arterial pulmonar.

En l'operació, els cirurgians van retirar els dos ventricles, van deixar intactes les aurícules, l'aorta i l'artèria pulmonar, i van implantar connexions per al cor artificial, que es connecta amb dos tubs a una consola portàtil.

Aquesta consola genera impulsos que un sistema d'aire i buit transmet als ventricles artificials, que activen el mecanisme de bombament de la sang.

Ortiz ha explicat que "l'implant de cor artificial total és semblant a un trasplantament, però té peculiaritats que el fa més complex", perquè requereix conservar els dos casquets superiors del cor --en un trasplantament, només un--, i un cop implantat el dispositiu queda una zona cega darrere que requereix una sutura molt precisa.

EL PRIMER A TORNAR A CASA

A preguntes dels periodistes, Ortiz i Miralles han explicat que el pacient de Navarra va tenir complicacions mentre no trobava un donant --era una persona de gran envergadura-- i va morir abans de deixar l'hospital, per la qual cosa si aconsegueixen fer trasplant amb èxit al pacient de Bellvitge, serà el primer de l'Estat a tornar a casa després d'aquesta implantació.

"Són tècniques de gran complexitat, amb pacients en situacions molt complexes també", i de vegades evolucionen però d'altres no, encara que ha assenyalat que en el cas d'aquest pacient era l'única alternativa possible perquè necessitaven temps per esperar un donant, ha relatat Miralles.

En altres països, hi ha hagut persones que han estat quatre anys amb aquest implant total, i Ortiz ha indicat que el trasplantament posterior també és de més complexitat perquè després d'una operació hi ha cicatrius internes.

EL CENTRE AMB MÉS CORS "PARCIALS"

Els experts de l'hospital tenen experiència en la implantació de cors artificials "parcials", perquè han implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques des del 2007 --22 des del 2014--, el nombre més alt a Espanya en un sol centre.

D'aquests implants, deu han rebut posteriorment un trasplantament de cor amb èxit i, en deu casos més, el pacient "es troba a casa seva" a l'espera d'un donant, mentre que en dos més s'ha considerat que aquesta solució és definitiva, per ser pacients d'avançada edat, i dos van morir.

Al 1987 va haver-hi dues experiències més a l'Estat amb implants totals --una d'elles a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona-- però eren models antics, no van tenir èxit i es va abandonar el projecte, i aquesta implantació recent suposa un pas més en relació a les parcials que es fan actualment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés