Publicat 07/05/2015 20:59

L'expressió dels gens és "clau" per comprendre la predisposició a malalties

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

Els investigadors del projecte internacional GTEx, en el qual participa el Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, han constatat que l'expressió dels gens és "clau" per comprendre les diferències entre individus i la predisposició a malalties.

La troballa, publicada a la revista 'Science', representa el primer resultat de dos anys de treball en el projecte, i ofereix per primera vegada pistes sobre com les variants genòmiques poden controlar els gens, ha informat el CRG en un comunicat aquest dijous.

La informació genètica de les cèl·lules del cos és la mateixa per a totes les persones, i l'expressió dels gens és el que fa que cadascuna d'elles actuï i sigui diferent en els teixits i òrgans: cada cèl·lula expressa uns gens determinats segons es tracti d'una cèl·lula de la pell, del cor o del fetge, per exemple.

Determinar aquestes diferències en l'expressió dels gens segons els teixits als quals pertanyen és l'objectiu principal del projecte GTEx, finançat pels Instituts de Salut Nord-americans (NIH).

El treball dels investigadors ha ofert pistes sobre com les variants genòmiques poden controlar els gens que s'activen i es desactiven en els diferents teixits o òrgans, així com el seu efecte en la predisposició a patir malalties com el càncer i la diabetis.

EXPRESSIÓ DELS GENS

Entre d'altres anàlisis, un grup liderat per l'investigador del CRG Roderic Guigó s'ha centrat específicament en la variació de l'expressió dels gens entre individus i òrgans/teixits.

"Hem comprovat que la variació entre òrgans és molt més gran que la variació que pugui haver entre individus --que explica només el 5% de la variació total--", ha comentat Guigó.

Molts dels gens que varien entre individus estan relacionats amb el sexe, l'ètnia o l'envelliment: "Hem trobat diferències vinculades al sexe en més 750 gens, la majoria d'elles en el teixit mamari", ha explicat el també investigador del CRG Pedro Ferreira.

A més, l'equip ha descobert que existeixen uns 2.000 gens, prop del 10% del total del genoma humà, que varien amb l'edat i que modifiquen els seus nivells d'activitat, de manera que molts d'ells estarien relacionats amb malalties neurodegeneratives, com el Parkinson i l'Alzheimer.

BASE DE DADES

Els NIH van llançar el Projecte GTEx el 2010 amb l'objectiu de crear una base de dades i un banc de teixits que permetés als científics estudiar com les variacions genòmiques poden afectar l'activitat dels gens i la susceptibilitat per patir malalties.

Els investigadors han recollit mostres de més de 30 tipus de teixits diferents i han analitzat tant l'ADN --el genoma-- com l'ARN --l'expressió del genoma-- en el marc del projecte, finançat pels NIH i administrat pel National Human Genome Research Institute (NGHRI), el National Institute of Mental Health (NIMH) i el National Cancer Institute (NCI).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés