Publicat 06/02/2019 07:39CET

L'exposició a substncies químiques durant la gestació i la infncia deteriora la funció respiratria

Un beb agafa un dit d'una m
PIXABAY - Archivo

Detecten afectacions en parabens, ftalats, PFAs, fenol i coure

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors europeus han descobert que l'exposició durant l'embars i la infncia a diferents contaminants químics --com els parabens, ftalats i PFAS-- s'associa amb una disminució de la funció respiratria infantil, revelen en el marc d'un estudi dirigit per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Nacional de Salut i Investigació Mdica de Frana (Inserm).

El treball, publicat a 'The Lancet Planetary Healthy', ha analitzat dades de 1.033 mares i els seus fills i filles d'Espanya, Frana, Grcia, Anglaterra, Litunia i Noruega, contemplant el conjunt de factors ambientals i contaminants als quals estan exposats --l'exposoma--.

"Aquest estudi és el primer a utilitzar l'enfocament de l'exposoma per identificar associacions entre l'exposició prenatal i infantil a un rang d'importants factors mediambientals i la deterioració de la funció pulmonar, la qual cosa implica un nou paradigma en la investigació de la salut ambiental", ha afirmat la investigadora Martine Vrijheid.

Les troballes tenen implicacions en la salut pública, ha concls, i podrien ajudar a prevenir el deteriorament de la funció pulmonar "mesures preventives destinades a reduir l'exposició als contaminants químics identificats, a través d'una regulació més estricta".

També ha recomanat donar "informació al públic mitjanant l'etiquetatge als productes de consum", i ha afegit que evitar aquesta deterioració pot tenir beneficis per a la salut a llarg termini.

ESPIROMETRÍA ALS 6 I 12 ANYS

Amb collaboració d'altres centres europeus, l'equip de l'ISGlobal --impulsat per La Caixa-- i l'Inserm van avaluar 85 exposicions durant l'embars i 125 en la infncia, relacionades amb l'entorn exterior i interior, productes químics i estil de vida.

Als sis anys i als 12 anys es va realitzar una espirometría als nens per mesurar la seva funció respiratria, i els resultats van mostrar que l'exposició prenatal a substncies perfluoroalquiladas (PFAS) --de dos tipus, PFOA i PNFA-- s'associava amb una menor funció respiratria en la infncia.

PLASTIFICANTES I COSMTICS

Els PFAS són utilitzats com a protectors o repellents de taques i líquids, i tenen molts usos, inclosos els electrodomstics i els productes de consum, i poden introduir-se a l'organisme a partir de la dieta, entre d'altres, amb el que es transmeten al fetus a través de la placenta.

Sobre l'exposició durant la infncia, l'estudi va associar nou exposicions amb una pitjor funció respiratria en nens i nenes, i van mostrar major relació amb aquesta pitjor funció cinc metablits de ftalatos --DEHP i DINP, que s'utilitzen principalment com plastificantes i poden ser ingerits, inhalats i absorbits per la pell--.

També es va trobar relació amb un tipus de fenol, l'etilparab, que s'utilitza com a conservant en cosmtics; i amb el coure, que en la població general s'ingereix principalment a través d'aigua potable i aliments.

A més, una major aglomeració d'habitatges i de densitat de serveis al voltant de l'escola també es va relacionar amb una pitjor funció respiratria, ha concls l'estudi, realitzat en el marc del projecte europeu Helix.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés