Publicat 6/2/2019 0:30:03CET

L'exposició a substàncies químiques durant la gestació i la infància deteriora la funció respiratòria

PIXABAY - Archivo

Detecten afectacions en parabens, ftalats, PFAs, fenol i coure

BARCELONA, 6 Febr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors europeus han descobert que l'exposició durant l'embaràs i la infància a diferents contaminants químics --com els parabens, ftalats i PFAs-- s'associa amb una disminució de la funció respiratòria infantil, revelen en el marc d'un estudi dirigit per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França (Inserm).

El treball, publicat en la revista 'The Lancet Planetary Healthy', ha analitzat dades de 1.033 mares i els seus fills i filles d'Espanya, França, Grècia, Anglaterra, Lituània i Noruega, i contempla el conjunt de factors ambientals i contaminants als quals estan exposats --l'exposoma--.

"Aquest estudi és el primer a fer servir l'enfocament de l'exposoma per identificar associacions entre l'exposició prenatal i infantil en un rang d'importants factors mediambientals i la deterioració de la funció pulmonar, la qual cosa implica un nou paradigma en la investigació de la salut ambiental", ha afirmat la investigadora Martine Vrijheid.

Les troballes tenen implicacions en la salut pública, ha conclòs, i podrien ajudar a prevenir la deterioració de la funció pulmonar "mesures preventives destinades a reduir l'exposició als contaminants químics identificats, a través d'una regulació més estricta".

També ha recomanat que es doni "informació al públic mitjançant l'etiquetatge en els productes de consum", i ha afegit que evitar aquesta deterioració pot tenir beneficis per a la salut a llarg termini.

ESPIROMETRIA ALS 6 I 12 ANYS

Amb col·laboració d'altres centres europeus, l'equip de l'ISGlobal --impulsat per La Caixa-- i l'Inserm van avaluar 85 exposicions durant l'embaràs i 125 en la infància, relacionades amb l'entorn exterior i interior, productes químics i l'estil de vida.

Als 6 anys i als 12 anys es va dur a terme una espirometria als nens per mesurar la seva funció respiratòria, i els resultats van mostrar que l'exposició prenatal a substàncies perfluoroalquilades (PFAs) --de dos tipus, PFOA i PNFA-- s'associava amb una funció respiratòria menor en la infància.

PLASTIFICANTS I COSMÈTICS

Els PFAs es fan servir com uns protectors o repel·lents de taques i líquids, i tenen molts usos, inclosos els electrodomèstics i els productes de consum, i poden introduir-se en l'organisme a partir de la dieta, entre d'altres, amb la qual cosa es transmeten al fetus a través de la placenta.

Sobre l'exposició durant la infància, l'estudi va associar nou exposicions amb una pitjor funció respiratòria en nens i nenes, i van mostrar més relació amb aquesta mala funció cinc metabòlits de ftalats --DEHP i DINP, que es fan servir principalment com aplastificants i poden ser ingerits, inhalats i absorbits per la pell--.

També es va trobar relació amb un tipus de fenol, l'etilparabè, que es fa servir com a conservant en cosmètics; i amb el coure, que en la població general s'ingereix principalment a través de l'aigua potable i els aliments.

A més, una aglomeració més gran d'habitatges i de densitat de serveis al voltant de l'escola també es va relacionar amb una mala funció respiratòria, ha conclòs l'estudi, dut a terme en el marc del projecte europeu Helix.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.