Publicat 6/2/2019 0:30:03 +01:00CET

L'exposició a substncies químiques durant la gestació i la infncia deteriora la funció respiratria

Un nadó agafa el dit d'una m
PIXABAY - Archivo

Detecten afectacions en parabens, ftalats, PFAs, fenol i coure

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors europeus han descobert que l'exposició durant l'embars i la infncia a diferents contaminants químics --com els parabens, ftalats i PFAs-- s'associa amb una disminució de la funció respiratria infantil, revelen en el marc d'un estudi dirigit per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Nacional de Salut i Investigació Mdica de Frana (Inserm).

El treball, publicat en la revista 'The Lancet Planetary Healthy', ha analitzat dades de 1.033 mares i els seus fills i filles d'Espanya, Frana, Grcia, Anglaterra, Litunia i Noruega, i contempla el conjunt de factors ambientals i contaminants als quals estan exposats --l'exposoma--.

"Aquest estudi és el primer a fer servir l'enfocament de l'exposoma per identificar associacions entre l'exposició prenatal i infantil en un rang d'importants factors mediambientals i la deterioració de la funció pulmonar, la qual cosa implica un nou paradigma en la investigació de la salut ambiental", ha afirmat la investigadora Martine Vrijheid.

Les troballes tenen implicacions en la salut pública, ha concls, i podrien ajudar a prevenir la deterioració de la funció pulmonar "mesures preventives destinades a reduir l'exposició als contaminants químics identificats, a través d'una regulació més estricta".

També ha recomanat que es doni "informació al públic mitjanant l'etiquetatge en els productes de consum", i ha afegit que evitar aquesta deterioració pot tenir beneficis per a la salut a llarg termini.

ESPIROMETRIA ALS 6 I 12 ANYS

Amb collaboració d'altres centres europeus, l'equip de l'ISGlobal --impulsat per La Caixa-- i l'Inserm van avaluar 85 exposicions durant l'embars i 125 en la infncia, relacionades amb l'entorn exterior i interior, productes químics i l'estil de vida.

Als 6 anys i als 12 anys es va dur a terme una espirometria als nens per mesurar la seva funció respiratria, i els resultats van mostrar que l'exposició prenatal a substncies perfluoroalquilades (PFAs) --de dos tipus, PFOA i PNFA-- s'associava amb una funció respiratria menor en la infncia.

PLASTIFICANTS I COSMTICS

Els PFAs es fan servir com uns protectors o repellents de taques i líquids, i tenen molts usos, inclosos els electrodomstics i els productes de consum, i poden introduir-se en l'organisme a partir de la dieta, entre d'altres, amb la qual cosa es transmeten al fetus a través de la placenta.

Sobre l'exposició durant la infncia, l'estudi va associar nou exposicions amb una pitjor funció respiratria en nens i nenes, i van mostrar més relació amb aquesta mala funció cinc metablits de ftalats --DEHP i DINP, que es fan servir principalment com aplastificants i poden ser ingerits, inhalats i absorbits per la pell--.

També es va trobar relació amb un tipus de fenol, l'etilparab, que es fa servir com a conservant en cosmtics; i amb el coure, que en la població general s'ingereix principalment a través de l'aigua potable i els aliments.

A més, una aglomeració més gran d'habitatges i de densitat de serveis al voltant de l'escola també es va relacionar amb una mala funció respiratria, ha concls l'estudi, dut a terme en el marc del projecte europeu Helix.