Publicat 18/01/2019 12:29

L'exposició a químics no persistents disminueix la pressió arterial en l'embars

Dona embarassada.
PIXABAY - Archivo

Poden agreujar la baixada de tensió habitual en els dos primers trimestres

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han detectat que l'exposició a alguns químics que no persisteixen en el cos --com els ftalats, parabens i el bisfenol A-- est associada a una pressió arterial més baixa durant l'embars.

L'estudi, publicat a l''International Journal of Hygiene and Environmental Healthestudio', ha analitzat l'impacte de l'exposició a 21 substncies txiques no persistents --aquelles que estan en el cos només per un breu període de temps-- en la salut de 152 dones embarassades de Barcelona, Grenoble (Frana) i Oslo (Noruega).

Els resultats han mostrat que "una exposició més elevada a alguns ftalats, BPA i parabens s'associa amb una disminució significativa de la pressió arterial, tant la sistlica com la diastlica i especialment en el segon trimestre d'embars", encara que no s'ha trobat associació amb els pesticides, ha explicat la primera autora de l'estudi, la investigadora Charline Warembourg.

En un comunicat de l'ISGLobal --centre impulsat per La Caixa-- aquest divendres, la coordinadora de l'estudi, Maribel Casas, ha concls: "Les nostres troballes no donen suport a la hiptesi que suggerien estudis previs d'un efecte hipertensiu dels ftalats, fenols o pesticides durant l'embars".

"Aquesta aparent contradicció amb investigacions en poblacions no embarassades pot reflectir els canvis fisiolgics que es produeixen durant l'embars i que modifiquen la pressió arterial", ha afegit.

Així, els productes químics no persistents podrien agreujar l'efecte de la disminució de la pressió arterial, que s'observa freqüentment en els dos primers trimestres de l'embars.

Una altra possible explicació és que "l'estudi no ha cobert el tercer trimestre d'embars, moment en el qual s'inicia el risc d'aparició de trastorns hipertensius", ha assenyalat Warembourg.

DISRUPTORS ENDOCRINS

Un mecanisme potencial que podria explicar com aquests químics afecten la pressió arterial és la disrupció endocrina: una vegada els compostos químics entren en l'organisme a través de la dieta, la pell o l'aire, viatgen pel corrent sanguini i poden imitar l'acció de les hormones.

Per exemple, el BPA té propietats estrogniques i els estrgens tenen un efecte protector sobre la rigidesa arterial, han assenyalat els investigadors de l'estudi, que forma part del projecte HELIX.

Els trastorns d'hipertensió durant l'embars són una de les principals causes de mortalitat i morbiditat materna i dels seus fills i filles, i segons estudis anteriors, l'exposició a substncies químiques ambientals podria augmentar el risc d'hipertensió.

MOSTRES D'ORINA

Malgrat aix, pocs estudis han investigat l'impacte de les substncies químiques no persistents, en particular entre les dones embarassades.

Per a l'estudi del centre barceloní, s'an recollit tres mostres d'orina diries durant una setmana en dos trimestres de l'embars de les dones que participen amb l'objectiu d'avaluar la seva exposició a 21 substncies: deu metablits de ftalats, set fenols incloent els parabens o el bisfenol A (BPA), i quatre metablits de pesticides organofosforats.

La pressió arterial s'ha mesurat al final de cada setmana, i el punt més fort d'aquest estudi radica en el seu disseny repetit i prospectiu i l'ús de múltiples mostres biolgiques per persona, ha assegurat el centre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés