Publicat 25/4/2019 16:19:33 +02:00CET

L'exposició perllongada a partícules disel augmenta la prevalena d'asma

La UE adopta la norma que fixa l'objectiu de reduir un 37,5% les emissions de cotxes en 2030
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exposició perllongada a partícules disel pot augmentar la prevalena d'asma en persones sanes, segons constata un estudi liderat pel grup d'investigació en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) pertanyent al Ciber de Malalties Respiratries (Ciberes).

En el treball, que publica la revista 'Science of the Total Environment', dona resposta a l'eterna pregunta sobre si poden les partícules disel causar asma en persones sanes i constaten: "Existeixen evidncies tant a nivell epidemiolgic com a nivell molecular que la contaminació no agreuja l'asma, sinó que la pot causar".

Es tracta d'un estudi de revisió en el qual es van analitzar entre 130 i 150 articles científics sobre el paper de les partícules disel en el desenvolupament de l'asma.

ESTUDI DE REVISIÓ

A diferncia d'altres articles de revisió que estan més centrats en l'agreujament de la patologia, en aquest cas els investigadors es van centrar en la causa.

"La literatura és bastant concloent en els estudis duts a terme en població infantil, en els quals s'ha vist que el fet de viure durant la infncia a zones amb alts nivells de contaminació per partícules disel es relaciona amb un augment en la prevalena d'asma en l'edat adulta", ha destacat la cocap del grup d'investigació en Pneumologia del VHIR, María Jesús Cruz.

SISTEMA IMMUNOLGIC

Al seu judici, aix pot ser a causa al fet que el sistema immunolgic i els pulmons dels nens es va formant en un entorn amb contaminació ambiental. En concret, el període entre el naixement i els quatre anys és clau.

"De fet, l'evidncia més clara és que en els nens l'asma és, principalment, de tipus allrgic", afegeix.

En canvi, encara que se sospita que sí existeix, és més difícil de demostrar la relació entre l'exposició prenatal a les partícules disel i el desenvolupament de l'asma: "En adults, tampoc hi ha una evidncia clara, probablement a causa de l'heterogenetat dels estudis i al fet que hi ha molts altres factors gentics que influeixen", matisa l'investigador principal del grup i metge adjunt en el Servei de Pneumologia de Vall d'Hebron, Xavier Muñoz.

Una vegada comprovat que epidemiolgicament les partícules disel sí podien causar asma, especialment en els nens, els investigadors van estudiar si a nivell molecular també pot explicar com les partícules disel poden desencadenar l'asma.

Així, van comprovar que les partícules disel augmenten l'estrs oxidatiu dins del pulmó: "Si s'inhalen petites quantitats els pulmons són capaos d'activar mecanismes defensius per evitar l'estrs
oxidatiu, per en inhalar grans quantitats aquests mecanismes defensius són insuficients i les partícules disel aconsegueixen trencar l'epiteli bronquial provocant processos inflamatoris, alteracions en el sistema immune", diu Cruz.

Les partícules disel per si soles tenen un efecte en l'organisme, per també contribueixen al fet que altres allerggens siguin més alergnics; és a dir, que les partícules disel augmenta els processos allrgicsrelacionats amb l'asma.