Actualitzat 08/06/2021 12:12

L'examen de Castellà de les PAU inclou un article de Carme Riera, 'Nada' i 'Luces de bohemia'

Uns alumnes entren a les PAU al Campus Montilivi de la UdG.
GLORIA SANCHEZ - EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

L'examen de Llengua i Literatura castellana, el primer de les proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya, ha inclòs aquest dimarts un article de l'escriptora Carme Riera a 'La Vanguardia' sobre col·leccionisme, i preguntes sobre les lectures obligatòries 'Luces de bohemia', de Ramón del Valle-Inclán, i 'Nada', de Carmen Laforet.

En l'opció A, els estudiants havien de resumir un fragment de 'Luces de bohemia' sense reproduir cap frase exacta, i contestar preguntes sobre 'Nada': recordar com arriba el protagonista, Andrea, a Barcelona, i com en surt, explicar el context de l'episodi del mocador, i identificar un personatge del qual es descriu la irrupció en l'argument, al començament de la segona part de la novel·la.

En la B, havien d'explicar el sentit de l'expressió 'ampliar el campo de acción' que utilitza Riera, i contestar preguntes sobre l'argument de 'Luces de bohemia': identificar quins personatges tenen una conversa sobre l''esperpento', el context d'una escena en un enterrament i els problemes econòmics d'alguns dels personatges.

Pel que fa a les lectures, la majoria d'estudiants que ha consultat Europa Press han triat la segona: a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), en Marc i l'Àlex, de l'Escola Betània Patmos de Barcelona, ho han fet perquè han trobat més "concretes" les preguntes i perquè han llegit el llibre recentment.

En l'expressió escrita, es demanava redactar un text sobre si avui dia existeix la llibertat periodística --perquè Valle-Inclán criticava la falta de llibertat de la seva època--, utilitzant l'estructura de tesi, dos arguments i un contraargument.

En l'opció B, en canvi, s'havia de reflexionar per escrit sobre els pros i els contres del col·leccionisme a partir de l'article de Riera i fent servir paraules clau, una opció que la Laia i la Júlia, de la mateixa escola, han considerat "més fàcil" d'abordar.

A més a més, els estudiants havien de trobar sinònims per a les paraules 'rimeros', 'bizarros', 'cotarro' i 'repelados', en l'opció A, i 'variopintos', 'voluble', 'hallazgo' i 'vehemencia', en l'opció B; identificar i donar exemples de figures retòriques com el pleonasme o l'oxímoron; i saber diferenciar entre 'si' i 'sí', 'porque' i 'por qué', o 'sino' i 'si no'.

L'examen de Llengua i Literatura castellana és el primera de l'edició 2021 de la selectivitat, en la qual els tribunals de les proves han preguntat als alumnes en quin idioma s'estimaven més fer els exàmens i han situat cartells informatius a les aules, en compliment de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha ordenat oferir a cada alumne l'examen en català, castellà i aranès.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés