Leticia Dolera lamenta que la polèmica amb Clotet s'hagi fet servir per desacreditar el feminisme

LETICIA DOLERA
Europa Press
Publicat 5/12/2018 13:57:11CET

MADRID, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

La directora i actriu Leticia Dolera ha fet públic aquest dimecres un comunicat en el qual explica la seva decisió de no contractar l'actriu Aina Clotet per a un paper en la seva sèrie 'Déjate llevar' per estar embarassada.

Dolera ha lamentat que s'hagi utilitzat la polèmica per "tractar de desacreditar el moviment feminista" o per qüestionar el seu compromís de diversos anys amb aquest moviment.

Clotet va assegurar haver estat acomiadada després d'anunciar a l'equip de rodatge que estava embarassada i demanar que es busqués una via perquè no afectés la sèrie, encara per estrenar, com ocultar l'embaràs amb canvis de pla o de guió.

En un comunicat difós en xarxes socials dues setmanes després si es fes pública la denúncia de Clotet, Dolera ha reconegut la falta d'enteniment amb l'actriu i ha lamentat "no haver sabut acompanyar millor l'Aina com ella necessitava", la qual cosa ha portat a "una situació de tensió i exposició pública".

No obstant això, la directora de la sèrie ha justificat la decisió de no contractar l'actriu "en no encaixar en el perfil del personatge protagonista pel qual va ser seleccionada en un primer moment".

Segons ha indicat, l'equip de la producció va valorar durant dues setmanes les raons per les quals, encara que els "dolgués", Aina Clotet "no podia encarnar el personatge", després que en el mes de juny se li comuniqués que havia estat seleccionada per a un dels papers protagonistes.

En el seu comunicat, Dolera ha justificat haver tardat dues setmanes en la seva resposta al comunicat de Clotet perquè es trobava a la recta final del rodatge de la sèrie i ha reconegut que han estat "dies durs" per a ella i la seva família, alhora que ha lamentat que "hi hagi hagut tantes veus que han opinat sobre aquest assumpte sense conèixer els detalls del projecte".

"EMBARÀS TOTALMENT OPOSAT AL PERSONATGE"

La productora ha explicat que el personatge de Cristina, pel qual va ser seleccionada Clotet, és una dona "que pren la píndola anticonceptiva perquè no vol quedar-se embarassada (...), té diverses escenes de sexe i mostra el seu cos nu diverses vegades".

Segons Dolera la professió d'intèrpret "comporta una relació molt concreta amb el cos" i encara que reconeix que "hi ha molts exemples de transformacions físiques d'actors o actrius per interpretar determinats personatges", en aquest cas "un embaràs estava totalment oposat al personatge de Cristina".

Així mateix, segons Dolera, l'"estil visual i narratiu de la sèrie, que busca el realisme" impedia "utilitzar una doble de cos", ni tampoc no es "podia recórrer als plànols curts només en les escenes d'una de les tres protagonistes".

Igualment, la directora de 'Déjate llevar' considera que "no era possible un pla alternatiu de rodatge", en realitzar-se en 62 localitzacions naturals, amb 94 actrius i actors. "Adaptar, moure i encaixar el pla de rodatge de les escenes d'una actriu no era factible. Malmetia la feina ja feta de l'equip d'art i producció, i implicava la no-contractació de quatre actors ja confirmats". Així mateix, Dolera nega que es pogués avançar tot el rodatge, perquè "eren en un calendari molt ajustat".

Sobre l'explicació que Clotet va posar a disposició el seu sou per cobrir els costos de post-producció per esborrar la seva panxa d'embarassada, Dolera ha apuntat que "la productora no ho va plantejar perquè no li semblava ètic (ni legal) que una actriu treballés sense cobrar en aquest projecte".

Tampoc no podia la productora, segons Dolera, oferir a Clotet, un altre paper protagonista, "però sí un personatge molt més curt" amb "algunes seqüències que va preferir no fer".

Dolera ha reconegut, no obstant això, "un error de comunicació" i demana disculpes a Aina Clotet per no comunicar-li que s'havia posat en marxa un càsting alternatiu abans de confirmar-li que prescindirien dels seus serveis. "Entenc la tristesa que aquesta notícia li va causar i em faig càrrec de la seva decepció", ha indicat.

L'actriu i directora ha defensat, en qualsevol cas, la seva gestió en la sèrie en què "s'han pres moltes decisions feministes tant a nivell de contingut com en la composició de l'equip", i ha assegurat "tenir clar que no es pot discriminar cap dona per una qüestió de gènere i/o embaràs"

I, en aquest sentit, ha recordat que "en aquesta producció hi ha hagut cinc dones embarassades. Dos són actrius que apareixen a la sèrie i que estan embarassades de cinc i vuit mesos. Dos més d'aquestes cinc dones van ser contractades quan el seu embaràs ja estava avançat, i quan sabien que tindrien el nadó a la meitat de la producció i assumien la contractació de dues persones més per substituir-les", la qual cosa apunta que "el sobrecost que això implicava no va ser mai un problema".

La màxima responsable de 'Déjate llevar' conclou el seu comunicat convidant a una reflexió "col·lectiva, constructiva, rigorosa i valenta entre professionals del sector sobre com la maternitat afecta totes les dones de la indústria" que moltes vegades "no tenen un contracte fix i es troben en situació de vulnerabilitat". En aquesta direcció, ha apuntat l'oportunitat d'"obrir un diàleg amb les asseguradores respecte a les dificultats per assegurar les actrius embarassades".

I, amb aquest objectiu, insta a decidir "col·lectivament cap a on" es vol caminar en un diàleg juntament amb col·lectius com el Sindicat d'Actors o la Unió de Cineastes, entre d'altres.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.