Publicat 17/10/2019 16:23:50 +02:00CET

Leticia Dolera fuig de l'"al·legat feminista" a 'Vida perfecta' i defensa que no hi va haver discriminació en el rodatge

L'actriu Leticia Dolera a la gala d'inauguració del Festival de Sant Sebastià 2019 en el Palau Kursaal (arxiu).
Raúl Terrel - Europa Press

Sobre la sentència, afirma que allunya la solució: "El conflicte social no desapareixerà"

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

L'actriu i directora Leticia Dolera estrena aquest divendres a Movistar+ la sèrie 'Vida perfecta', una ficció que escriu, dirigeix i protagonitza, i en la qual comparteix els dubtes que les dones tenen sobre la família, la parella, el sexe, l'amor i la maternitat en plena crisi dels 30 als 40 anys, tot i que sense un enfocament "moralista" i lluny d'un "al·legat feminista".

'Vida perfecta', el guió de la qual signa Dolera al costat de Manuel Burque --que també actua a la sèrie-- va ser guardonada en el Festival de Cannes amb dos premis i també ha estat ben rebuda amb bones crítiques després de passar pel Festival de Sant Sebastià; no obstant això, a l'inici del rodatge, es va veure embolicada en una polèmica quan l'actriu Aina Clotet va denunciar que havia estat substituïda per haver-se quedat embarassada.

En aquest sentit, Dolera ha defensat aquest dijous en una entrevista amb Europa Press que aquell debat es va centrar en si ella era "feminista o no", cosa que considera "poc interessant" davant temes com la "discriminació en el món laboral" i que, tal com ha ressaltat, "en aquest rodatge no va tenir lloc en cap cas".

En la seva producció, Dolera es converteix amb 'Vida perfecta' en una Lena Dunham espanyola, ja que no amaga que 'Girls' ha estat un "referent important" en el to i en els temes que tracta, com ara la sexualitat femenina, però també cita 'Transparent', per "posar al centre del relat una història que normalment es trobaria al marge".

Lluny de parlar de feminisme, qüestió sobre la qual ja va reflexionar en el seu llibre 'Mossegar la poma', amb 'Vida perfecta' pretén "crear vies d'empatia" amb tres dones, tot i que reconeix que "totes les històries són relats polítics" i que aquesta sèrie està "atravessada per les seves experiències d'una dona que ha despertat i que té consciència de gènere".

A més, tal com ha destacat Manuel Burque, 'Vida perfecta' parla d'"una generació que ho hauria de tenir tot resolt però s'escolta més a si mateixa, és més conscient del que vol i del que li passa". "Generacions passades han tingut l'obligació de tenir una vida coberta, però a nosaltres ens han educat des dels somnis", ha apuntat.

CULTURA COM A "EINA DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL"

Un dels riscos d'aquesta ficció és la decisió que van prendre els guionistes, Dolera i Burque, de deixar embarassada el personatge que interpreta ella, María, després de tenir relacions sexuals amb una persona amb discapacitat (Gari) que, segons ha indicat Dolera, representa un grup de ciutadans que estan "silenciats del relat". En aquest sentit, Burque afegeix que 'Campeones', de Javier Fesser, ha obert una porta a normalitzar-ne la presència.

Enric Auquer, actor que dóna vida a Gari, ha assenyalat que aquest personatge li ha donat "claus" per ser millor actor i ha trobat moltes connexions. Segons ha recordat, va tenir una filla fa quatre anys i també va passar pel "procés de terror, de l'emoció i del repte de superar-se i d'arribar a ser un home". "M'havien dit tota la vida que era un desastre", ha dit.