Publicat 30/01/2014 12:09

L'estratègia de recerca d'un cuc pot ajudar a planificar millor els rescats

La estrategia de búsqueda de un gusano puede ayudar a planificar mejor rescates
CREF-CSIC

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han descobert que les estratègies de recerca que utilitza el cuc 'Caenorhabditis elegans' poden ser "molt útils" per desenvolupar algoritmes de recerca més eficients per a operacions de rescat i militars quan falta informació, i fins i tot en robots.

Aquests animals indaguen de manera ordenada quan saben que l'objecte perdut està relativament a prop, però si no tenen cap pista, es fien de les seves expectatives i de la seva memòria, cosa que combinen amb l'atzar, segons ha informat aquest dijous el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) en un comunicat.

Segons el professor Icrea Frederic Bartumeus del Centro d'Estudis Avançats (Ceab)-CSIC i investigador associat del Creaf, que dirigeix el Laboratori d'Ecologia del Moviment, els resultats de l'estudi demostren que si s'incorporen moviments aleatoris a les recerques, "les possibilitats de trobar el que es busca incrementen".

Els científics han estudiat el cuc en un espai de laboratori petit i controlat: "L'avantatge de C.elegans, un diminut nematode que s'ha convertit en model habitual de laboratori, és que mou el cos amb girs molt visibles, i cada gir té una conseqüència diferent", fet que permet caracteritzar la seva estratègia de recerca.

El treball, publicat a la revista 'Journal of the Royal Society Inerface', ha estat liderat en la seva fase inicial per la investigadora Liliana C. M. Salvador en Ceab-CSIC, i ara el treball continua en mans de la Universitat de Glasgow (Anglaterra) i de Bartumeus, a més que també ha tingut la col·laboració de Simon A. Levin (Universitat de Princeton) i William S. Ryu (Universitat de Toronto).

L'estudi ha estat finançat pel Pla Nacional d'R+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat, i pel programa internacional Human Frontier Science Program (HFSP).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés