Publicat 16/11/2020 19:18

L'espanyol Francisco Brines, Premi Cervantes 2020

Francisco Brines
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El poeta espanyol Francisco Brines ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2019, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que est dotat amb 125.000 euros.

Així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, en un acte celebrat en la Secretaria d'Estat de Cultura. El jurat ha qualificat a aquest poeta intimmista de la generacion del 50 com a "mestre de la poesia espanyola actual i magisteri reconegut per totes generacions que li succeeixen", al mateix temps que ha destacat que la seva obra potica "va del carnal al metafísic i espirtual", subratllant la seva "aspiració de bellesa i immortalitat"

El Cervantes, considerat el Premi Nobel de les lletres castellanes, va guardonar el passat any al poeta catal Joan Margarit.

Amb aquest premi s'ha trencat l'alternana tradicional del guardó. Si bé existeix una norma no escrita per la qual el Premi Cervantes recau cada dos anys en un autor espanyol, en l'edició de fa dos anys es va trencar, ja que va ser guardonada una autora llatinoamericana --Ida Vitale-- després del premi de 2017 per a l'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez. En aquesta ocasió, ha passat un fet similar, amb dos escriptors espanyols guardonats consecutivament.

A causa de l'amenaa de la pandmia del coronavirus, es desconeix si l'entrega del Premi Cervantes tindr lloc, com tots els anys, el 23 d'abril en una cerimnia que se celebrar en el Paranimf de la Universitat d'Alcalá d'Henares i que sol estar presidida pels reis Felipe VI i Letizia.

La celebració d'aquest any amb Joan Margarit va suposar la primera vegada en la histria del guardó --en marxa des de l'any 1976-- que no va tenir lloc en aquesta data, coincidint amb el dia de la mort de l'escriptor Miguel de Cervantes. En lloc de l'acte, els Reis van mantenir aquest 23 d'abril una xerrada amb Margarit, a causa que encara hi havia un confinament nacional.

El palmars dels últims anys es completa amb els noms d'Ida Vitale (2018), Sergio Ramírez (2017), Eduardo Mendoza (2016), Fernando del Paso (2015), Juan Goytisolo (2014), Elena Poniatowska (2013), José Manuel Caballero Bonald (2012) i Nicanor Parra (2011), entre altres.

En 1976, Jorge Guillén, una de les mximes figures de la Generació del 27, va rebre el primer d'aquests guardons i, des de llavors, s'han succet altres 40 premiats: 20 espanyols i altres 20 hispanoamericans. Únicament en 1979 va haver-hi dos guanyadors, en concedir-se 'ex aequo' a Gerardo Diego i Jorge Luis Borges.

Fins al moment, només cinc dones han estat guardonades amb el Cervantes en els seus 40 anys d'histria: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992), la mexicana Elena Poniatowska (2013) i la uruguaiana Ida Vitale (2018).