Publicat 27/02/2019 19:17

L'Església espanyola no far una investigació sobre els casos d'abusos sexuals del passat

L'església espanyola no far una investigació sobre els casos d'abusos sexuals
Europa Press TV - Europa Press

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Conferncia Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, ha assegurat que no encarregaran una investigació sobre els casos d'abusos sexuals comesos per sacerdots a l'Església espanyola en el passat.

"La Conferncia Episcopal Espanyola no té autoritat sobre les dicesis per fer aquest tipus d'estudi, que cada dicesi faci el que crea oportú", ha declarat Blázquez aquest dimecres 27 de febrer en una roda de premsa a la seu de la CEE, quan ha estat preguntat per si van a encarregar un estudi histric.

Blázquez, que s'ha mostrat aquesta setmana davant els bisbes espanyols del contingut de la Cimera antipederastia que s'ha celebrat a Roma, en la qual ha participat, tampoc ha avanat mesures concretes que vagin a adoptar enfront dels abusos sinó que ha indicat que esperaran les normes que dicti el Papa en les properes setmanes.

"Estem oberts al que se'ns vagi demanant per eradicar aquesta qüestió tan greu", ha subratllat, alhora que ha apuntat que els bisbes del món han demanat al Papa que aquestes normes siguin les mateixes per tots.

Quan ha estat preguntat per si han collaborat amb la Fiscalia, Blázquez ha assegurat que les dicesis i la CEE estan "disposats a collaborar" per ha matisat que la seva collaboració és "directament amb els tribunals".

Segons ha assenyalat, són els jutges els que poden "rebre i estudiar les denúncies i dictar la sentncia". En aquest sentit, també ha demanat que es distingeixi "entre una denúncia, i la sentncia" i no aparegui una persona "com condemnada quan hi hagi una denúncia".

El cardenal ha definit la trobada amb la resta de presidents de les conferncies episcopals del món al Vatic com "un treball molt intens i interessant" i ha agrat la possibilitat que han tingut d'escoltar a les víctimes d'abusos amb testimonis "escruixidors".

SÍ A LES VÍCTIMES I A COLLABORAR AMB L'ESTAT

"Ha estat un sí inequívoc a les víctimes, un sí a les seves famílies i a la collaboració amb les autoritats de l'Estat. Aix ha estat molt clar sempre. I diria, un no als abusadors, un no als encobriments, un no al silenci cmplice i un no al tractament inadequat per les autoritats de l'Església d'aquesta qüestió", ha subratllat Blázquez.

En aquesta línia, ha assegurat que ell ha rebut "a bastantes víctimes" espanyoles, "ja des de fa temps", i ha reconegut que algunes d'elles es trobaven "profundament irritades".

Si bé, algunes víctimes més meditiques, com les que formen part de l'associació Infancia Robada, han denunciat recentment que no els ha rebut. En aquest sentit, Blázquez ha ofert la seva disposició a reunir-se amb ells. "Si volen parlar amb mi, no tinc cap problema per rebre un representant del grup", ha afirmat.

Sobre si els bisbes van a adoptar com a mesura expulsar els capellans abusadors del sacerdoci, Blázquez ha insistit que s'atindran a les normes que arribin des de Roma encara que ha afirmat que no "repetiran en absolut" el procediment de traslladar a un pederasta d'una parrquia a una altra o de pagar la víctima. "El problema d'un pederasta, d'un pedfil, no es guareix amb un trasllat, tampoc es guareix només econmicament", ha precisat.

A més, ha rebutjat que existeixi una relació causal entre el celibat i la pederstia a l'església. Precisament, ha citat alguns estudis psicolgics, psiquitrics i antropolgics als quals han tingut accés durant la Cimera del Vatic que "no relacionen de forma directa el celibat amb la pedofilia".

D'altra banda, sobre els casos d'abusos per part de sacerdots que han sortit a la llum, el president de la CEE ha assegurat que no té "constncia" que s'hagin produt a Espanya. "Si n'hi ha, els hi haur, qui tingui constncia pot ser testimoni d'aquest abús", ha comentat. Si bé, ha puntualitzat que aquest tema no ha estat objecte de discussió a la Cimera antipederastia del Vatic.

Blázquez ha posat en relleu que la trobada a Roma ha estat en un acte "sense precedents" i també "sense acompanyants" perqu "no ha tingut un tipus parallel de convocatries en altres mbits". En aquesta línia, ha insistit que, encara que l'Església ha reflexionat sobre aquest fenomen que és "un pecat" i "un delicte", afecta a "tota la humanitat".

Així s'ha pronunciat el cardenal en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Permanent dels bisbes espanyols que ha tingut lloc aquest dimarts 26 i aquest dimecres 27 de febrer a Madrid. A més de la Cimera antipederastia, han estat objecte d'aquesta reunió altres assumptes com el pla de formació dels seminaristes, el Congrés de Laics del 2020 o la reforma dels Estatuts de la CEE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés