Publicat 21/11/2019 18:49

Les urgncies catalanes atenen cada cap de setmana 79 joves per alcohol

Joan Guix i Joan Colom.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Els serveis d'urgncies hospitalaris i dels Centres d'Urgncia d'Atenció Primria (CUAP) atenen cada cap de setmana 79 joves menors de 30 anys de mitjana per problemes relacionats amb el consum d'alcohol el 2018.

Així ho han explicat aquest dijous en roda de premsa el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, i el sotsdirector de Drogodependncies, Joan Colom, amb motiu de la sisena Setmana de Sensibilització sobre els riscos de l'alcohol.

El 56,7% de les urgncies relacionades amb el consum de substncies ateses en els serveis hospitalaris de Catalunya van ser a causa de l'alcohol, amb un total de 9.907 persones, l'equivalent a 27 al dia de mitjana.

Pel que fa a el servei 061 CatSalut Respon, el 2018 va gestionar 31.699 avisos per intoxicació etílica, un 3,6% més que l'any anterior, i el Sistema d'Emergncies Mdiques (SEM) va atendre a 24.602 persones per intoxicacions alcohliques.

L'alcohol també és la substncia amb més demandes de tractament --el 42,2% del total-- als centres d'atenció i seguiment de les drogodependncies, i Colom ha assenyalat que els pacients arriben a aquests centres "després de 28 anys de consum" de mitjana, producte de la interiorització del consum.

El consum d'alcohol per cpita el 2016 a Catalunya va ser de 9,5 litres, per sota de la mitjana europea d'11,3, i tant Guix com Colom han remarcat que és un "problema important" de salut pública, tot i que la tendncia és a l'estabilització.

El 8,1% de les persones entre 15 i 64 anys beuen cada dia i un 9% es declara abstemi, i en aquesta franja el 7,7% afirma haver-se emborratxat alguna vegada l'últim mes i l'11,5% haver fet un episodi de 'binge drinking' --ingesta elevada d'almenys cinc begudes en homes i quatre en dones en dues hores--.

Entre els joves de 14 a 18 anys, aquestes formes de consum estan més esteses, i el 21,1% s'ha emborratxat en l'últim mes, i el 27,4% ha fet un episodi de 'binge drinking'.

Guix i Colom han repassat dades de l'impacte del consum de l'alcohol en la salut, causa del 5,5% de les morts a Europa --4,5% a Catalunya--, el seu impacte econmic i social --155.800 milions d'euros anuals al món-- i les prdues en productivitat, que a Espanya s'estimen en més de 2.000 milions d'euros.

CAMPANYA AMB FOCUS EN L'OCI

La Conselleria de Salut de la Generalitat torna a presentar la campanya 'L'alcohol és responsabilitat de tothom' sobre el consum --iniciada el passat any-- i posa en aquesta edició el focus en el sector de l'oci, en el marc de la Setmana de Sensibilització, que se celebra al voltant del Dia sense alcohol, que es commemora el 15 de novembre.

Colom ha remarcat que l'alcohol és una "responsabilitat de tots", i engloba les administracions, els municipis, els productors, els cossos de seguretat i els mateixos consumidors, i ha subratllat que es vol viralizar la idea de compromís pel qual incrementar la conscincia és clau.

La campanya, amb testimoniatge de diferents representants de la societat que interpella a la responsabilitat, ha recollit més de 1.000 adhesions i més de 300 vídeos de persones i entitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés