Publicat 19/7/2019 12:35:14 +02:00CET

Les universitats públiques catalanes demanen al Govern una "acció immediata" en un manifest

ARXIVO / Representants de l'Acup en la presentació d'un estudi
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) ha reclamat a la Generalitat i als poders públics una "acció immediata" per situar les universitats i la investigació científica com una prioritat estratègica a Catalunya, i sortir de la situació actual, que qualifiquen de crítica en un manifest fet públic aquest divendres.

El text, recollit per Europa Press, alerta que "la desinversió pública en universitats i investigació a Catalunya dels darrers anys és preocupant i comença a afectar el funcionament ordinari i els resultats" de la seva activitat, perquè es va passar de 908 milions el 2009 a 766 el 2017, per la qual cosa veuen necessari recuperar el nivell anterior.

El president de l'Acup, Joan Elias, va alertar aquest dijous en comissió parlamentària que el model "està en perill" i va reclamar assolir els 1.000 milions de finançament el 2020, després de reunir-se aquest dimecres diversos representants de les vuit universitats amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

En la línia amb les peticions d'Elias, el manifest demana una reducció progressiva de prop del 30% de les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat, així com engegar un pla de xoc 2020-2022 per millorar el finançament de les universitats públiques.

També veuen necessari un compromís per "desenvolupar la carrera professional del personal d'administració i serveis de les universitats", així com afavorir la igualtat de gènere amb programes i mesures específiques a favor de la plena participació del talent femení a l'educació superior i la investigació científica.

Reclamen aprovar i engegar el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, amb lideratge del Parlament i el Govern i amb plena col·laboració de les universitats i la resta d'agents, així com tramitar la Llei de la ciència a Catalunya per impulsar la investigació.