Les universitats contribueixen a la innovació catalana amb el 12% de les patents

8M.- Diversos universitaris demanen suspendre els activitats avaluables i l'assi
UAB - Archivo
Publicat 9/4/2019 18:07:01CET

Disminueix el nombre de patents entre el 2007 i el 2016

BARCELONA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

El 12,1% de les patents catalanes que s'han registrat a tot el món entre el 2007 i el 2016 procedeixen de les universitats, 760 del total de 6.289 en el període analitzat, segons un informe de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

El percentatge total de patents catalanes és inferior a la mitjana de l'Estat, que arriba al 15,4%, i en el cas de Catalunya l'elevat pes de les patents no universitàries seria un indicador de l'esforç innovador de les empreses catalanes, ha informat aquest dimarts el FCRi en un comunicat.

Els sectors de la química, la biotecnologia industrial i la producció d'energies alternatives lideren el rànquing de patents, tant universitàries com de la indústria.

El nombre de patents va disminuir a Catalunya entre el 2007 i el 2016, i va mostrar una evolució semblant a la de la resta de l'Estat, amb un lleu augment en l'inici del període i un descens des del 2011 fins al 2016.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 341 patents, es va situar en primer lloc, seguit de la de Barcelona (UB) i l'Autònoma de Barcelona (UAB), amb 149 i 126, respectivament, mentre que la resta en registren menys d'un centenar en aquest període.

CENTRES A PROP

Entre el 2007 i el 2016, els centres A prop --centres d'investigació participats per la Generalitat-- van representar el 6,6% de les patents catalanes, una quarta part de les quals es van fer en col·laboració amb empreses.

El nombre de patents mostra el descens que s'ha observat a l'Estat, amb el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) en les primeres posicions.

UNA DE CADA CINC GENERADA PER DONES

L'estudi del FCRi reflecteix que el 22% de les patents que es van registrar entre el 2007 i el 2016 van ser generades per dones, dos punts per sobre de la mitjana estatal i del 15% mundial.

En l'àmbit de les patents universitàries, l'autoria de les dones puja fins al 27%, un percentatge idèntic al de l'Estat i nou punts per sobre del 18% mundial.

L'anàlisi per sectors i camps tecnològics mostra que el percentatge d'autoria femenina en el sector químic es va situar per sobre de la mitjana catalana, amb el 34%.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.