Actualitzat 05/12/2018 12:40

Les 'start-ups' catalanes de salut multipliquen per 10 els inversors estrangers en cinc anys

El director general de Biocat, Jordi Naval
Europa Press - Archivo

Torra destaca la capacitat internacionalitzadora del sector, que desenvolupa 18 fàrmacs

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

Les 'start-ups' catalanes de salut han multiplicat per 10 en cinc anys els inversors privats internacionals, passant de cinc inversors el 2013 a 50 inversors el 2018 --la majoria nord-americanes--, un tipus de capital que no existia en aquestes empreses fa deu anys i representa el 72% dels 60,9 milions d'euros recaptats, ha explicat el director general de Biocat, Jordi Naval.

En roda de premsa aquest dimecres per presentar l''Informe Biocat 2017', ha destacat una "tendència a l'alça" de la investigació amb capital de risc, així com que actualment es desenvolupen a Catalunya 18 fàrmacs, 11 més que el 2013, i n'hi ha tres que es troben en l'última fase d'investigació --la III-, i molts han sorgit de descobriments a universitats i hospitals.

Naval ha augurat que un mínim de 10 productes desenvolupats en aquesta bioregió arribaran als pacients el 2025, i ha destacat el potencial de la investigació a Catalunya, que pot comparar-se en termes d'innovació, així com en PIB i població, amb països de la Unió Europea com Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria i Irlanda, malgrat tenir menys fons.

Les empreses de biociències i salut catalanes generen 31.087 milions d'euros l'any, representen el 7% del producte interior brut (PIB) --comptant també els serveis sanitaris--, mentre que agrupen el 7% de l'ocupació a Catalunya i representen el 29,5% de la despesa espanyola en R+D: "És un sector d'alta vitalitat, cada setmana es crea una nova companyia".

El nombre d'empreses a la bioregió de Catalunya va créixer el 2017 fins a 1.060, davant de les 609 del 2005: "Avui dia, Barcelona i Catalunya és sinònim de 'hub' d'innovació a nivell europeu", la mostra és que només a la capital es concentren quatre grans universitats, una dotzena de centres d'investigació, sis grans hospitals i diverses infraestructures rellevants.

Entre el 2015 i 2017, les 'start-ups' van atreure 340 milions d'euros d'inversió, el triple que durant el període 2013-2015, i el 2018 han aconseguit captar un capital de 100,2 milions fins a l'octubre, per la qual cosa preveuen superar els 107,3 del 2017.

CERTA RECUPERACIÓ EN INVERSIÓ PÚBLICA

En ser preguntat pels periodistes, ha afirmat que "la inversió pública està ajudant molt", tant l'estatal com la de la Generalitat, i ha observat que després d'un descens durant la crisi hi ha certa recuperació, però encara no s'ha arribat a nivells anteriors.

Naval ha destacat que la professionalitat i qualitat de l'ecosistema català atreu el capital estranger, així com la feina que han fet els fons locals per fer coinversions amb fons estrangers ha generat "una cadena que es reforça positivament" i que augmenta la presència internacional.

L'informe ha recomanat fomentar la inversió amb incentius amb la transferència de tecnologia per als investigadors, fomentar una col·laboració públicoprivada més estreta --sobretot apostant per més proves de concepte--, integrar més el Servei Català de la Salut (CatSalut) en assajos clínics i augmentar la compra pública de productes d'aquestes empreses.

COMPROMÍS DEL GOVERN CATALÀ AMB LES EMPRESES

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat la presentació de l'informe i ha destacat l'aliança entre les empreses privades i l'administració pública en un sector que veu extraordinàriament estratègic, amb gran impacte per a la població, i del qual ha destacat la seva funció internacionalitzadora, que fa "molta falta com a país".

Ha vist una potencialitat enorme a Catalunya per situar-se a l'avantguarda de la innovació en ciències de la vida, i ha posat en valor que hi ha 44 investigadors de centres catalans i deu científics que treballen a l'estranger que han estat inclosos en una llista dels més importants del món: "Som comparables a qualsevol dels països que tantes vegades anomenem de referència".

"Està a les nostres mans fer créixer les potencialitats d'atracció d'inversió internacional perquè els ingredients els tenim tots, i són d'altíssima qualitat", ha assegurat, davant de la qual cosa ha reivindicat la intenció del Govern català de donar l'impuls adequat al sector, sense perdre les oportunitats que assenyala l'informe.

Ha cridat a fer de Catalunya un nucli innovador de primer nivell, i ha enumerat iniciatives del Govern en aquest sentit, mentre que ha afirmat: "El nostre compromís de col·laboració amb les empreses privades és absolut. I ens comprometem també a posar en marxa accions dirigides a mobilitzar el coneixement i les capacitats enormes que té aquest país per donar respostes als reptes de la societat i generar valor compartit".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés