Publicat 14/04/2015 19:14

Les sequeres alteren la composició del terra i augmenten les emissions de CO2

Sequía.
DGA

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) han descobert que les sequeres alteren la composició del terra, el que comporta que augmentin les emissions de CO2, ha informat el Creaf aquest dimarts en un comunicat.

L'estudi, que ha estat publicat en 'FEMS MicrobiologyEcology', ha analitzat que el decaïment dels boscos, a causa de les sequeres originades pel canvi climàtic, afecta la composició microbiana dels sòls i modifica el cicle del carboni augmentant així les emissions.

Els científics han estudiat la sequera del 2005 a Doñana que va provocar una defoliació massiva de la vegetació, especialment de matolls i savinars, fet que va afectar la diversitat dels microorganismes del terra.

Aquest episodi va augmentar el nombre d'espècies herbàcies que van substituir les savines mortes, fet que va ocasionar un augment de la diversitat de bacteris a les zones amb més vegetació herbàcia, davant dels fongs del savinar.

Segons els investigadors, els bacteris --espècies herbàcies-- i els fongs --savinars-- tenen estratègies per al reciclat de nutrients i el carboni molt diferents: les primeres són més ràpides però també generen més CO2 que les segones.

"L'estudi posa de manifest com l'ecologia del terra, que afecta el cicle del carboni es veu alterada pel canvi climàtic, afavorint les emissions de diòxid de carboni", han conclòs els autors de l'estudi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés