Actualitzat 23/11/2021 18:54 CET

Les regions europees (CDR) premien un projecte d'habitatge cooperatiu de Valls (Tarragona)

El Comitè Europeu de les Regions ha atorgat el premi en una cerimònia virtual
COMITÉ EUROPEO DE LAS REGIONES

La iniciativa se centra en la rehabilitació física i social d'un barri "degradat"

TARRAGONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El projecte d'habitatge cooperatiu La Titaranya SCCL de Valls (Tarragona) ha guanyat aquest dimarts el Premi Acció Transformadora 2021, dotat amb 10.000 euros i atorgat en una cerimònia virtual organitzada pel Comitè Europeu de les Regions (CDR) aquest mateix dimarts.

Aquest premi està impulsat de manera conjunta per la xarxa ICLEI Europe, el País Basc i la ciutat d'Aalborg (Dinamarca), amb el suport del CDR i el Banc Europeu d'Inversions (EIB), ha detallat el Comitè en un comunicat.

La iniciativa, que se centra en la rehabilitació física i social d'un barri degradat de Valls, ha estat seleccionada pel seu "potencial per catalitzar una transformació sociocultural, socioeconòmica i tecnològica dins la seva comunitat".

En concret, es tracta d'una cooperativa d'habitatges al centre de la ciutat amb una mentalitat cívica que vol "garantir que els habitants locals puguin aconseguir un habitatge assequible i uns nivells de vida dignes".

El projecte va desenvolupar una estratègia a llarg termini amb governança directa de la ciutadania a fi de generar plans d'habitatge social, locals per a organitzacions, espais públics, un refugi climàtic, recuperació de patrimoni i un magatzem local d'alimentació ecològica.

"ECONOMIA LOCAL I DEMOCRÀTICA"

El soci de La Titaranya, Gerard Nogués, ha dit que aquest reconeixement demostra que "hi ha una manera de generar una economia local i una economia democràtica fora del capitalisme" i ha afegit que aquest és un símptoma que l'esperada transició --en les seves paraules-- cap a una societat justa i sostenible és possible.

L'alcalde de Sevilla, president de la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia del CDR i membre del jurat del premi, Juan Espadas, ha destacat que La Titaranya és l'"exemple perfecte" de com el compromís ciutadà i un enfocament socioeconòmic integrat permeten avançar en l'acció transformadora, ha dit.

Per al també membre del jurat i director regional de l'ICLEI a Europa, Wolfgang Teubner, aquesta iniciativa demostra "de manera convincent" que la transformació positiva es pot produir quan els actors locals s'apropien de la creació d'un futur sostenible i equitatiu.

El cap de Responsabilitat Corporativa de l'EIB i membre del jurat, Hakan Lucius, ha sostingut que aquest projecte, que s'ha imposat sobre dues ciutats nominades --la Corunya i Nimega (Països Baixos)--, destaca per la seva integració de components com ara qüestions ambientals, reptes socials, i una bona governança "amb un enfocament de baix cap a dalt en el qual participen totes les peces interessades".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés