Publicat 27/01/2014 18:24

Les prospeccions d'hidrocarburs entre Catalunya i Balears afectaran 200 espècies protegides

Imagen de la fauna del escarpe de Emile Baudot en Cabrera
OCEANA

MADRID, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

L'estrèpit que provoquen els estudis sísmics entre Catalunya i Balears afectaran una àrea gairebé cinc vegades més gran que les dues comunitats juntes i afectarà la immensa majoria dels caladors, de manera que gairebé 200 espècies protegides en resultaran afectades, segons ha alertat l'organització Oceana.

Així, l'estrèpit dels 'airguns', que tenen una intensitat 100.000 vegades més alta que el motor d'un avió a reacció, es repetirà unes 10.000 vegades al dia durant cinc mesos amb motiu de les prospeccions de petroli i gas a la zona.

Oceana ha avisat que l'activitat turística i la immensa majoria dels caladors se'n veuran afectats i, concretament, adverteix que més de 17 milions d'hectàrees marines, 82 espais protegits i gairebé 200 espècies protegides o regulades estan en perill pels projectes sísmics per buscar petroli entre Catalunya i Balears.

L'organització ha presentat un informe al Govern per impedir que es portin a terme els treballs de recerca de petroli i gas que pretén desenvolupar l'empresa Spectrum a aigües del Mediterrani.

"Demanem al Govern que pari aquesta bogeria. No només és contrària a la llei, sinó que afectaria una extensió enorme i amb ecosistemes importantíssims i protegits", ha reclamat el director d'Investigació d'Oceana a Europa, Ricardo Aguilar.

A més, ha afegit que les economies que depenen dels recursos que es danyaran, com la pesca i el turisme, també en sortiran perjudicades, perquè moltes espècies resultaran espantades per l'estrèpit dels estudis sísmics.

Mitjançant l'ús d'"airguns" o canons d'aire, l'empresa Spectrum vol rastrejar 10 milions d'hectàrees marines del fons entre 200 i gairebé 3.000 metres de profunditat, emetent sons de més de 200 db cada pocs segons durant 24 hores al dia i durant 22 setmanes.

Aquest nou projecte se suma a l'amenaça de la petroliera Cairn, que pretén mostrejar d'igual manera 1,3 milions més d'hectàrees entre les comunitats de València i Balears, segons l'ONG.

El projecte de Spectrum consistiria en un bombardeig continu de sons 100.000 vegades més intensos que el motor d'un avió a reacció i comparables a explosions nuclears; cetacis, tortugues marines, peixos, mol·luscos, crustacis i molts altres organismes perjudicials es veuran afectats per aquests estudis sísmics.

L'organització apunta que algunes propostes similars estan generant una forta polèmica a altres països, com els Estats Units, on el departament d'Interior ha informat que si es realitzen estudis similars a aigües atlàntiques d'aquest país, es veuria danyat 1 cetaci per cada 6 quilòmetres quadrats i molts altres centenars de milers es veurien afectats en diferents aspectes del comportament, cria o alimentació.

Així, afegeix que si aquestes xifres s'extrapolessin al Mediterrani, serien més de 16.000 cetacis amb danys i moltes desenes de milers més amb pertorbacions, les afectades.

COM LA BOMBA D'HIROSHIMA

Algunes espècies són especialment sensibles a la contaminació acústica, com el catxalot, una espècie en perill d'extinció al Mediterrani que podria veure's afectada fins a més de 300 quilòmetres del focus emissor.

Balears és un dels llocs clau i més important per a aquesta espècie al Mediterrani.

Oceana afegeix que el dany també afectaria la pesca i el turisme, ja que l'impacte del so en el mar s'estén a zones molt allunyades del focus de la contaminació acústica. A un quilòmetre de distància, la intensitat del so seria semblant a una explosió nuclear com la d'Hiroshima, i s'han comprovat efectes a desenes o fins i tot centenars de quilòmetres més lluny.

Per aquesta raó, Oceana considera que l'àrea danyada s'estendria a més de 17 milions d'hectàrees marines, quan la Llei del sector d'Hidrocarburs indica que no es poden autoritzar estudis que superin les 100.000 hectàrees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés