Actualitzat 01/08/2016 17:14 CET

Les precipitacions baixen un 45% en 63 anys a la conca del Segre (Lleida)

Clima
EUROPA PRESS

Un estudi de l'Irta descarta el transvasament d'aigua de l'Ebre

LLEIDA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

La conca del riu Segre mostra una forta disminució de la precipitació sobretot a l'estiu, amb una reducció del 45% en els últims 63 anys: En la dècada del 1950 tenia una mitjana de 3.000 hectòmetres cúbics per any, mentre que en l'última dècada la xifra ha caigut als 1.800.

Aquestes dades expliquen la important reducció de la precipitació anual en tota la conca, que era de 10.200 hectòmetres per any en els anys cinquanta i ha estat de 8.700 hectòmetres per any en l'última dècada (reducció del 16,2%).

Així ho recull un estudi sobre el canvi climàtic en què ha participat l'Irta, l'institut d'investigació de la Conselleria d'Agricultura.

La reducció dels cabals no està afectada, segons aquest estudi, només pel canvi climàtic, sinó també per altres factors, com l'augment de les demandes de reg a la conca.

CONCLUSIONS DE L'ESTUDI

L'estudi, en què han participat investigadors de l'IPE-CSIC, l'Irta, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el CREAF i el EEAD-CSIC assegura que l'actual patró d'ús de l'aigua no és sostenible en un futur pròxim a causa dels escenaris de canvi climàtic que pronostiquen una reducció de les precipitacions i un augment de la demanda d'evaporació atmosfèrica.

L'estudi conclou que serà cada vegada més difícil o impossible satisfer les demandes d'aigua per reg i boca utilitzant l'estratègia de gestió actual, i fa gairebé impossible el desenvolupament de projectes per transferir l'aigua de la conca de l'Ebre a altres regions del sud-est d'Espanya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés