Publicat 22/01/2020 13:05

Les platges metropolitanes pateixen les afectacions més greus dels darrers 30 anys

Imatge de la platja de la Barceloneta durant el pas de la borrasca Gloria que ha deixat fortes ratxes de vent i pluja, a 21 de gener del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

L'AMB xifra en almenys 250.000 euros els danys i avisa que les platges es veuran redudes a l'estiu

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

El cap del servei de platges de l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB), Dani Palacios, ha assegurat aquest dimecres que les platges metropolitanes han patit les afectacions més greus dels darrers 30 anys a causa del temporal Gloria.

En declaracions als mitjans, ha afirmat que el temporal ha provocat "rcords" de velocitat de vent i altura de les onades a les platges de l'rea metropolitana, i que l'onatge ha arribat als passejos marítims de tots els municipis del litoral barceloní.

Palacios ha explicat que la majoria de les platges ja estaven "fora febles", amb menys volum de sorra pels temporals dels dies 5 i 20 de desembre del 2019, de manera que no han pogut resistir aquesta nova borrasca.

Ha assenyalat que a la ciutat de Barcelona les platges més afectades són la de Llevant, la Nova Mar Bella i la Mar Bella, encara que la resta també han patit danys, i també ha destacat les costes de Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat i Badalona com unes de les més damnificades.

Pel que fa als danys econmics que ha causat el temporal, ha sostingut que encara és aviat per fer un clcul global, per ha xifrat en almenys 250.000 euros les afectacions en equipaments de les platges de l'rea metropolitana, sense comptar les dels passejos marítims, les installacions de llum i la restitució de sorra, entre altres qüestions que suposaran un augment d'aquest cost.

MENYS PLATJA I MÉS FEBLES

Palacios ha explicat que, en algunes platges, s'han perdut més de dos metres de cota de sorra, cosa que ha deixat visibles installacions d'aigua, d'electricitat i els pous de drenatge de les dutxes, que normalment estan coberts per la sorra.

En aquest sentit, ha advertit que "una part de la sorra acabar tornant, per no tota" i ha apuntat que, a aquest fet, cal afegir-hi el dficit estructural de sorra que tenen les platges de Barcelona, que provoca que no puguin recuperar el seu volum de manera natural.

Així, ha avisat que aquest estiu les platges barcelonines es veuran redudes i no seran iguals que l'any passat, encara que creu que "es pot recuperar parcialment" i que tindran prou amplria perqu la gent s'hi pugui banyar.

A més a més, ha afegit que entre els anys 2014 i 2017 les platges de l'rea metropolitana de Barcelona van perdre prcticament mig milió de metres cúbics de sorra, cosa que ha provocat que actualment el nivell de la sorra sigui més baix i les platges "més febles davant dels temporals".

Així mateix, Palacios ha alertat que des del 2017 s'est observant un canvi de tendncia en la intensitat dels temporals que afecten la costa barcelonina: habitualment aquestes borrasques no arribaven a perjudicar els equipaments de les platges, per la qual cosa aquest immobiliari es mantenia durant l'hivern, per en els últims dos anys les afectacions arriben als passejos marítims i deterioren part del material.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés