Publicat 11/02/2016 17:02CET

Les persones amb trastorns mentals tenen més risc de patir molèsties físiques cròniques

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

Les persones amb trastorn d'ansietat tenen un risc més alt d'acabar patint malalties cròniques com malalties del cor, dolor crònic o úlcera pèptica, segons conclou un estudi internacional, en què ha participat l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim).

L'estudi, publicat en 'Jama Psychiatry' i liderat per la Universitat d'Otago (Nova Zelanda), ha inclòs 47.000 persones de 17 països, i ha comptat amb la participació del director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Imim i investigador del Ciberesp, Jordi Alonso.

L'estudi va trobar que els trastorns de salut mental de tota mena --l'estat d'ànim, ansietat, control dels impulsos i els trastorns per ús de substàncies-- s'associen amb un risc més alt d'aparició d'una àmplia gamma de malalties cròniques físiques.

Els investigadors van estudiar la relació dels trastorns mentals amb l'artritis, el dolor crònic, la malaltia cardíaca, l'accident cerebrovascular, la hipertensió, la diabetis, l'asma, la malaltia pulmonar crònica, l'úlcera pèptica i el càncer.

"Les troballes de l'estudi suggereixen que els efectes nocius dels trastorns mentals en la salut física s'acumulen durant tota la vida i augmenten amb la comorbilitat amb el trastorn mental", han explicat els investigadors en un comunicat.

Per aquest motiu, "el tractament de tots els trastorns mentals ha d'incorporar també l'atenció als comportaments de salut i a la salut física", han afegit els investigadors.

Després d'analitzar les dades obtingudes mitjançant les enquestes de Salut Mental Mundial (WMH, pel seu acrònim anglès), es va trobar que existia una associació important i estadísticament significativa entre els trastorns mentals estudiats i l'aparició posterior de les deu patologies físiques estudiades.

S'ha constatat que, tot i tenir en compte l'efecte de factors de risc coneguts, les persones amb algun trastorn depressiu, d'ansietat, de control dels impulsos o d'abús d'alcohol, tenien un risc més alt de desenvolupar qualsevol de les patologies físiques cròniques estudiades.

Fins ara se sabia que els trastorns mentals poden comportar una pràctica més freqüent de conductes de risc, com fumar o fer poca activitat física, si bé l'estudi explica que hi ha altres mecanismes que explicarien aquesta associació.

ENTRE L'1,5 I EL 13% DE MALALTIES

L'estudi també ha permès estimar que la presència d'un trastorn mental podria ser la causa d'entre l'1,5% i el 13% de l'aparició de les malalties cròniques analitzades.

"Cal integrar les intervencions dirigides a la prevenció primària de les malalties físiques cròniques en el tractament de tots els trastorns mentals. Aquesta prevenció cal fer-la tant en l'atenció primària com en l'hospitalària", han indicat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés