Publicat 14/12/2019 14:07:19 +01:00CET

Les ONG consideren inacceptables els textos de la negociació climàtica i demanen rebutjar-los

Panell lluminós circular en el qual es llegeix "Temps d'Actuar", en la Cimera del Clima (COP25) en Ifema, Madrid (Espanya), a 12 de desembre de 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Representants de les ONG Greenpeace, Power Shift Africa, ActionAid International, CIEL i UCS han qualificat "d'inacceptables" els últims textos plantejats aquest dissabte al matí per la presidència xilena de la Cimera del Clima (COP25) per avançar en les negociacions.

"Si hi hagués un moment en la història en què hagués de dir: governs, foteu-vos (goberments, fuck up), seria avui aquí a Madrid: governs, foteu-vos. La gent d'arreu del món ha d'aixecar-se i salvar el planeta", ha resumit Mohamed Adow, de Power Shift Africa, en una roda de premsa conjunta per avaluar les actuals propostes en la negociació.

Adow ha qualificat els textos de "desastrosos", "extremadament decebedors" i una "traïció" al futur i a la gent d'arreu del món. Al seu judici, els negociadors estan amenaçant una "via essencial" de l'acord de París, que era la seva extensió en el temps per augmentar l'ambició. "Ens han donat un 'copy paste' del que es va acordar fa quatre anys", ha lamentat.

Per la seva banda, Jennifer Morgan, de Greenpeace International, ha insistit que els textos són "inacceptables" per a la gent que està sofrint a tot el món el canvi climàtic i ha criticat la tasca de la presidència xilena. Al seu judici, la seva feina era protegir la integritat de l'acord de París "I no. El text escolta els contaminants i no la gent", ha dit en relació a països com el Brasil, el Japó o els Estats Units.

Els responsables de les diferents organitzacions han advertit que mai no havien vist tanta desconnexió entre el que la ciència diu i demana la societat i el que plantegen els negociadors climàtics i adverteixen que fracassar en les seves decisions és inacceptable quan el planeta crema.

De la mateixa manera, han criticat l'actitud dels Estats Units, la Unió Europea, Austràlia i el Canadà per bloquejar l'ambició i el finançament als països en desenvolupament i han demanat en concret al comissari europeu del Clima, Hans Timmermans, que mostri el seu lideratge i eviti un mal acord sobre els mercats globals de carboni. Finalment, han demanat als països que rebutgin qualsevol acord que no reconegui respecte i defensa als drets humans bàsics.

el més llegit

 1. 1

  Reus (Tarragona) no celebrarà el Dia del Llibre aquest 23 de juliol

 2. 2

  Assassinada una dona amb arma blanca al barri del Raval de Barcelona

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Reus (Tarragona) no celebrarà el Dia del Llibre aquest 23 de juliol

 5. 5

  Raimat i Sucs queden fora de les restriccions de confinament de Lleida