Entitats com Metges Sense Fronteres o Creu Roja han mantingut o augmentat les seves donacions
BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -
La pandmia del coronavirus ha suposat moltes dificultats i reptes per a les organitzacions sense nim de lucre i de cooperació internacional, per també ha motivat una "reacció molt generosa" dels seus socis i benefactors.
Així ho ha indicat a Europa Press, entre d'altres responsables d'ONG, la presidenta delegada de Mans Unides a Barcelona, Mireia Angerri, que ha destacat que malgrat que la seva organització ha perdut algunes vies de finanament, els socis han respost.
"Estem rebent trucades de persones que es veuen obligades a donar-se de baixa perqu estan en ERTO o tenint dificultats, per estem tenint més altes que baixes: la situació ha tocat el cor de molta gent", ha afirmat Angerri.
UNA SITUACIÓ GENERALITZADA
En la mateixa línia s'han expressat el director general de la Fundació Vicente Ferrer (FVF), Asensio Rodríguez; el director de captació de fons de Metges Sense Fronteres (MSF), David Monllau; o el president de Creu Roja, Josep Quitet.
Rodríguez, per exemple, ha indicat que la FVF ha mantingut gairebé els mateixos ingressos per donacions al 2020 que l'any anterior, amb una reducció de només un 0,15%, "com podria la que podria haver qualsevol altre any", ha destacat.
"Estem encantats amb els nostres collaboradors", ha declarat Europa Press el director general de l'ONG, que ha vinculat la fidelitat dels seus socis al lent per estable creixement que ha viscut en termes generals la seva entitat.
També la Creu Roja ha agrat la collaboració dels seus 228.000 socis, que s'han mantingut respecte al 2019 i fins i tot han incrementat la seva aportació durant la pandmia: "Els nostres socis estaven i continuen estant", ha dit Quitet.
"Malgrat aquesta crisi, malgrat l'atur que tenim ara mateix de més de mig milió de persones, malgrat aquesta histria que hem viscut, els nostres socis han tingut aquesta confiana i han estat al nostre costat", ha afegit el president de l'entitat.
Per la seva banda, Monllau ha destacat que MSF ha millorat la retenció de socis i ha registrat poques baixes durant la crisi: "Aix és molt destacable perqu vol dir que, en temps de dificultats, la gent continua pensant que val la pena collaborar, fins i tot més que abans".
"Segurament la visibilitat d'una emergncia mdica ens ha ajudat perqu la gent pensi que val la pena collaborar", ha afegit Monllau que ha reconegut, no obstant aix, que MSF ha tingut menys altes de les esperades, tot i que no han suposat un canvi significatiu.
DONATIUS PUNTUALS
Les ONG consultades han coincidit a subratllar que, més enll de les donacions peridiques, on si han notat un augment especial ha estat en els donatius puntuals que han rebut d'empreses i particulars: "Hem rebut donatius molt per sobre del que es podria pensar per la crisi", ha dit Angerri.
"Tant els socis actuals, com la gent que fins ara no collaborava, com les empreses, s'han bolcat en una resposta solidria per combatre la Covid-19, que ens ha portat a tancar els ingressos per donatius molt per sobre del previst a principis del 2020", ha afirmat Monllau.
En la mateixa línia, Creu Roja ha informat que només 42 de les 402 empreses que han collaborat amb ells durant la pandmia del coronavirus eren benefactores abans de la crisi sanitria, i que la majoria (329) han collaborat de manera puntual davant la situació; un 33% amb donacions en espcies.
DIFICULTATS
Malgrat l'esfor dels donants i de les organitzacions, les entitats consultades reconeixen que el 2020 ha estat un any molt difícil perqu, tot i que s'han pogut mantenir bona part dels ingressos per donacions, les despeses han estat més grans i la feina molt més complexa.
Creu Roja ha vist augmentar les peticions d'ajuda un 279% a Catalunya; la FVF ha redoblat els seus esforos al seu hospital a l'Índia sense deixar de costat la seva tasca educativa i social; MSF s'ha bolcat amb la resposta a la pandmia dins i fora d'Espanya; i Mans Unides ha mantingut tots els seus projectes a l'estranger.
A més, com li ha passat a la població en general, les ONGs també han sofert els confinaments de cada país on actuen, han tingut equips afectats per la malaltia, i han hagut de reinventar-se per poder continuar ajudant, ja fos de manera telemtica o sobre terreny.
Tot aix sense deixar de fer esforos per finanar-se, cercant el suport econmic de les administracions o motivant els ciutadans a collaborar: "No podem deixar de demanar, la gent té ganes d'ajudar i ser solidaris, i nosaltres els necessitem per continuar fent la nostra tasca", ha afirmat Angerri.