Publicat 26/07/2015 12:05

Les mares exposades a la contaminació del trànsit tenen nadons més petits

Aquest fenomen es relaciona amb més mortalitat, morbiditat i malalties futures

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

La dones que viuen exposades al diòxid de nitrogen (NO2), que procedeix sobretot del trànsit, tenen nadons més petits perquè la contaminació frena el creixement fetal, un fet "molt greu" que està relacionat amb més mortalitat, morbiditat i malalties futures en els petits.

Es tracta de la conclusió principal d'un estudi del Projecte Infància i Medi Ambient (INMA) en què s'han analitzat dades de 2.478 fetus i 7.600 ecografies de dones de Sabadell (Barcelona), València, Astúries i Guipúscoa, ha explicat a Europa Press la investigadora principal, Carmen Íñiguez.

A cada trimestre d'embaràs es va avaluar el diàmetre biparietal del fetus --la distància que existeix entre els dos ossos parietals del crani--, la longitud del fèmur, la circumferència abdominal i el pes estimat.

Aquestes mesures, així com l'antropometria en néixer, es van avaluar a les 12, 20 i 34 setmanes de gestació, i per estimar l'exposició a NO2 en els domicilis durant tot l'embaràs es van utilitzar mesures de regressió de l'ús del sòl.

Les dades han revelat que un 33% de les dones d'Astúries i Guipúscoa i un 50% de les de Sabadell i València estan exposades a nivells de contaminació que freguen o superen els nivells permesos per la llei, que són 40 micrograms de NO2 de mitjana anual.

Això provoca que els fetus creixin menys, un fenomen que té les seves conseqüències a curt termini, amb major mortalitat i morbiditat en la primera infància, i a llarg termini, amb el desenvolupament de moltes malalties i trastorns neurològics.

LA SALUT FUTURA

"El creixement fetal es relaciona amb la salut futura", ha sentenciat Íñiguez, que s'ha referit a la hipòtesi de l'origen fetal de les malalties, que estableix que els danys soferts durant l'embaràs poden tenir conseqüències en la salut durant la infància i la maduresa.

En particular, existeixen estudis que indiquen que un creixement deficitari del cap durant l'etapa fetal es relaciona amb desordres de comportament i funció cognitiva pobra durant la infància.

I ha afegit que aquest creixement deficitari també se sol correspondre amb el fet que el nadó engreixi massa ràpid posteriorment, efecte que es relaciona al seu torn amb obesitat durant la maduresa.

Segons la investigadora del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL]) Mònica Guxens, que ha participat en l'estudi, el pobre creixement del fetus és "significativament més gran" en dones fumadores.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés