Publicat 23/4/2020 12:40:33 +02:00CET

Les llibreries s'adapten al confinament i proposen fórmules diferents de compra

La Rambla de Barcelona clareja buida un dia marcat per la festivitat de Sant Jordi, que a diferència d'altres anys, aquest no es pot celebrar amb normalitat a causa de la crisi del Covid-19 i al confinament al que es veuen sotmesos els espanyols des d'ha
David Zorrakino - Europa Press

Llibreries envien volums i d'altres ho faran després del confinament

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

Les llibreries catalanes han cercat adaptar-se a la situació de confinament per la pandèmia del coronavirus, que les manté tancades, i aquest Sant Jordi han cercat fórmules per mantenir viva la Diada i que aquells lectors que volguessin comprar llibres poguessin fer-ho.

Un dels punts que ha generat major debat ha estat l'enviament de les compres, ja que mentre algunes llibreries han optat per fer-los, d'altres han preferit que els encàrrecs via online es lliurin una vegada passat el confinament.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha assegurat que el confinament obligatori obliga a "no poder celebrar Sant Jordi com sempre", però que les llibreries agremiadas segueixen sense parar malgrat no comptar aquest any amb parades, per la qual cosa ha animat a comprar i reservar online a les webs de les llibreries.

Una de les iniciatives ha estat Llibreries Obertes, amb el suport d'Òmnium Cultural, que consisteix a triar els llibres que es volen regalar i la llibreria on es volen recollir una vegada reobrin, una iniciativa a través de la qual ja s'han mercat més de 33.000 volums.

ENVIAMENT VS RECOLLIR DESPRÉS DEL CONFINAMENT

Més d'una cinquantena de llibreries van signar el manifest #SantJordiEtsTu, en el qual mostraven que no afavoririen l'enviament de llibres amb la voluntat de no ser "responsables" de desplaçaments de repartidors durant aquesta setmana.

Aquest grup de llibreries, entre les quals figuren la NoLlegiu, Jaimes, Documenta, La Impossible, La Tribu o Calders, han considerat que la millor forma de servir a la comunitat és posar a la disposició dels lectors sistemes de compra avançada a través de webs, plataformes, xecs regal i correus electrònics.

No obstant això, altres llibreries sí que han optat per fer arribar els llibres durant la setmana de Sant Jordi, com és el cas de Laie, que ha seguit unes estrictes mesures de seguretat i higiene per preparar les comandes, La Central, que ha alertat que no pot assegurar que tots els encàrrecs puguin arribar el dia de Sant Jordi per l'estat d'alarma, grans cadenes com a Fnac i altres plataformes 'online'.

SANT JORDI A LES XARXES

Més enllà de quan s'enviïn o recullin els llibres per aquest Sant Jordi inèdit, diverses llibreries també proposen activitats online durant tot el dia per mantenir viu l'esperit de la lectura i apropar-se als lectors amb recomanacions, maratons i directes dels autors a través de les xarxes socials.

Tot això amb l'horitzó que el Dia del Llibre i la Rosa es pugui celebrar el 23 de juliol, en els termes i condicions que les autoritats sanitàries i els governs determinin i amb un format adaptat a l'estiu.