Publicat 11/11/2015 13:24

Les infermeres catalanes amenacen amb una "vaga competencial" amb la nova prescripció

Enfermeras, hospitales
COLEGIO DE ENFERMERAS

Adverteixen d'un "col·lapse" quan s'apliqui el decret estatal

BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El sindicat d'infermeria Satse a Catalunya ha advertit aquest dimecres que les infermeres portaran a terme una "vaga competencial" quan entri en vigor, probablement en dos mesos, el Reial decret de Prescripció Infermera que suposa, segons la seva opinió, un retrocés de les seves competències.

Així ho han destacat en roda de premsa la secretària d'Acció Sindical de Satse Catalunya, Yolanda Garza, i la secretària general autonòmica, Montse Peña, que han explicat que aquesta vaga significa que les professionals no portaran a terme cap acció relativa a fàrmacs subjectes a prescripció mèdica sense l'estricte compliment de les formalitats del decret aprovat.

El Reial decret que regula la dispensació infermera entrarà en vigor en el moment de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), cosa que podria tardar uns dos mesos, tot i que no es coneix el temps exacte.

Garza ha advertit del "col·lapse assistencial" que afectarà les consultes sanitàries quan entri en vigor el decret, i al costat de Peña ha carregat contra les modificacions d'última hora fetes pel Ministeri de Sanitat.

Aquests canvis no només neguen una evolució sobre les competències d'infermeria com s'havia previst, sinó que suposa una "marxa enrere" respecte a les tasques que ja realitzen actualment.

Per a Garza, el nou decret aboca a aquestes professionals a la "il·legalitat" i a una situació d'indefensió jurídica, ja que hauran de fer una regressió pel que fa a les seves funcions ja que deixaran de fer de manera autònoma centenars d'actuacions que fins ara han realitzat amb normalitat.

SITUACIONS AFECTADES

Des del sindicat, que demanarà la suspensió cautelar del decret i encarregarà l'elaboració d'un dictamen a un catedràtic, han assenyalat que a la llum de la nova normativa es veuran afectades accions com l'administració de vacunes, l'atenció de parts per matrones, l'ús de cremes per curar ferides, cremades i úlceres i la regulació de la medicació de pacients crònics en les consultes.

També es veuran afectats tots aquells serveis on no hi ha metges en plantilla de manera permanent, com ara escoles, residències de gent gran, empreses i ambulàncies, on la infermera haurà d'esperar a tenir un diagnòstic i una prescripció mèdica abans d'actuar.

Han reiterat que una vegada entri en vigor, aquestes professionals hauran de modificar la seva forma d'actuar si no volen anar en contra de la llei i del seu codi deontològic, perquè, en cas contrari, suposaria incórrer en un delicte d'intrusisme professional, cosa que no està coberta per una pòlissa de responsabilitat civil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés