Publicat 29/11/2019 16:46:30 +01:00CET

Les infeccions per VIH a Catalunya cauen un 26% durant els darrers cinc anys

VIH, sida, virus
GETTY

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha registrat 613 nous casos de VIH el 2018, un 4,9% menys que l'any anterior i un 26,7% menys en relació amb els declarats l'any 2013, una reducció que atribueix, en part, "a la incorporació de tractaments universals i a les polítiques de prevenció".

La institució ha informat en un comunicat aquest divendres de la davallada dels casos diagnosticats, tot i que també l'ha atribuït a una disminució i la tardança en la declaració, amb un 44% dels nous diagnòstics que compleixen amb els criteris de diagnosi amb retard.

Estima que a Catalunya hi ha 32.249 persones que viuen amb el virus del VIH, el 87% dels quals són homes, amb una taxa d'incidència de 8,1 casos per cada 100.000 habitants i una mitjana d'edat de 36 anys.

MANIFEST CONTRA L'ESTIGMA I LA DISCRIMINACIÓ

Amb motiu del dia mundial de la Sida aquest diumenge, 134 entitats públiques i privades s'han sumat al manifest 'Ni estigma ni discriminació!', promogut pel programa de prevenció, control i atenció del VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l'Aspcat.

L'escrit, segons el comunicat, "aposta per fomentar el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb la Sida, una lluita contra l'estigma i la discriminació compromesa amb els drets humans".

"Els prejudicis empitjoren la qualitat de vida i la salut, produeixen desigualtats en l'accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i en l'habitatge entre d'altres", afirma.

ACABAR AMB EL VIH EL 2030

La comunitat internacional ha assumit la responsabilitat de posar fi a l'epidèmia com a amenaça a la salut pública el 2030, en el marc de l'Agenda 2030 aprovada per l'Assemblea de les Nacions Unides.

L'últim informe del programa de les Nacions Unides pel VIH, l'ONUSIDA, estima que hi ha 37,9 milions de persones amb el virus i 1,7 milions de nous diagnòstics en el 2018, dels quals 3.244 es van declarar en Espanya.

el més llegit

 1. 1

  La Generalitat farà cribajes massius de Covid-19 en dos barris de Barcelona

 2. 2

  Mollet del Vallès (Barcelona) farà més PCR a contactes de positius aquesta setmana

 3. 3

  Agents de paisà controlaran l'ús de la mascareta a Terrassa (Barcelona)

 4. 4

  Apartaments turístics de Girona impulsen una campanya a TikTok per recuperar visitants

 5. 5

  Un detingut a Llagostera (Girona) per vendre un propulsor submarí robat a Bombers