Actualitzat 01/10/2014 11:08

Les fundacions catalanes reivindiquen el seu paper social i demanen un marc legal més favorable

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

La Coordinadora Catalana de Fundacions reivindica el seu paper social animant a participar els seus més de 500 afiliats al dia Europeu de Fundacions i Donants --que se celebra aquest dimecres-- i demanen un marc legal i fiscal àgil que els ajudi.

Promoguda per la Donors and Foundations Networks in Europe (Dafne), aquesta segona edició del Dia Europeu --per primera vegada a Catalunya-- constitueix una iniciativa de 12 països dirigida a visualitzar la vitalitat de les fundacions, el coneixement del sector i el seu reconeixement en el desenvolupament social i econòmic.

Les activitats que proposa la coordinadora per commemorar aquest Dia Europeu inclouen actes públics, conferències, exposicions, jornades de portes obertes, concursos o concerts, amb la missió de conscienciar els ciutadans del seu paper a la societat.

El president de la coordinadora, Pere-A. Fàbregas, ha assegurat que Catalunya té un teixit de fundacions petites, i ha mostrat la seva preocupació per l'impacte que les normatives catalanes i estatals en debat poden provocar als seus associats --que sumen el 25% de les fundacions de tot Espanya--.

El Parlament de Catalunya està debatent el projecte de llei del Protectorat de les fundacions i de verificació de l'activitat de les associacions declarades d'utilitat pública i també la proposició de llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Per la seva banda, el Govern espanyol va presentar a final d'agost l'avantprojecte de la llei de fundacions i el maig va aprovar el reglament de la llei de prevenció de blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme, normativa que intervé en les quantitats donades a les fundacions.

BUROCRÀCIA

Fàbregas ha demanat elements que permetin modernitzar el sector i que siguin efectius i eficaços, i ha advertit que anar cap a una "burocràcia exagerada" pot posar en perill l'eficàcia de l'aportació de les fundacions a la societat.

Ha citat com a exemple que l'avantprojecte de llei de fundacions estatal --que ara passa a mans del nou ministre Rafael Catalá-- planteja que s'ha de demanar permís al Govern central per constituir una fundació, i que si aquest en tres mesos no contesta vol dir que no l'atorga.

En aquest sentit, ha afirmat que veu bé regular en pro d'una modernització i transparència, però sense posar "pals a les rodes" al sector, i ha reivindicat que les persones i entitats que constitueixen les fundacions posen il·lusió i esforç personal en elles.

Ha sostingut que a altres països europeus i als Estats Units està molt més desenvolupat i amb un sector fundacional important, i ha demanat a les administracions que mirin cap a Europa a l'hora de legislar en aquest àmbit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés