Publicat 21/11/2019 18:19:34 +01:00CET

Les escultures magnètiques de Takis copen la primera exposició individual de l'artista a Espanya

Les escultures magnètiques del grec Takis copen la primera exposició de l'artista a Espanya
MIQUEL COLL/MACBA

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

L'obra de l'escultor grec Takis, pioner en l'ús del magnetisme, la llum i el so, ha aterrat aquest dijous al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) en la seva primera exposició individual a Espanya, ha informat el museu en un comunicat aquest dijous.

L'exposició del Macba inclou una part documental en què destaca la seva vinculació amb la galeria londinenca Signals -nom també de la publicació el nom de la qual ret homenatge a les obres de Takis titulades d'aquesta manera-.

L'exposició també aprofundeix en la seva estada a la fi dels 60 en el recentment creat Center for Advanced Visual Studies, dins del Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Cambridge (Estats Units), i la seva faceta reivindicativa sobre l'estatus de l'artista, la més activista, vinculada a l'Art Workers'Coalition.

No obstant això, no és el primer contacte del museu amb l'artista grec, perquè l'any 2000, el Macba ja va acollir obres de Takis en l'exposició 'Campos de fuerzas' comisariada per Guy Brett.

Nascut a Atenes però amb una part important de la seva carrera artística desenvolupada a París, Londres i Nova York entre 1950 i 1970, Takis "ha creat algunes de les obres més innovadores i potents a més de lúdiques de l'art del segle XX".

En la seva trajectòria, Takis ha reinventat els formats de l'escultura, la pintura i la música posant-los en relació amb l'energia, i de fet va ser un dels pioners de l'art experimental més avançat de la dècada dels seixanta.

La seva obra posava en relació la investigació artística amb la científica i la filosòfica, i tot i que les seves primeres escultures feien referència explícita a la cultura clàssica grega, aviat va començar a innovar incorporant forces naturals, sobretot el magnetisme, la llum i l'electricitat a les seves escultures i pintures, així com a les seves accions.