Publicat 17/12/2014 12:33

Les empreses veuen beneficis en l'horari laboral europeu però demanen canvis per aplicar-lo

Irma Rognomi, Miquel Valls y Núria Lao
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

La majoria d'empreses catalanes creu que aplicar l'horari laboral europeu beneficiaria la companyia i la ciutadania, però demanen canvis generals a la societat per adoptar-lo i que no suposi un augment de costos laborals, segons un estudi sobre horaris i conciliació elaborat per l'Ajuntament de Barcelona i l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i presentat aquest dimecres en roda de premsa.

L'estudi es basa en 2.975 enquestes telefòniques a empreses catalanes de totes les mides i sectors realitzades el segon trimestre d'aquest any, i recull que el 38,6% de les empreses ja apliquen total o parcialment l'horari europeu. Del 61,2% restant, el 78,5% estarien disposades a aplicar-lo si es produïssin canvis com l'avançament del 'prime time' televisiu, així com modificacions en la cultura empresarial, el sector públic i l'educació, entre d'altres.

El 91% de les empreses està d'acord total o parcialment que un horari laboral més europeu --d'abans de les 9.00 a les 17.00 hores, amb menys d'una hora per menjar-- tindria efectes positius sobre els cinc aspectes consultats: especialment sobre l'educació dels fills i la carrera professional de les dones, però també en la productivitat de les empreses, els negocis internacionals i la formació dels treballadors.

Respecte a la conciliació, la mesura més estesa és la flexibilitat horària, que apliquen el 72% de les empreses, seguida de la reducció de jornada per maternitat, amb un 57%; totes dues han crescut des del 2007 malgrat la crisi.

La indústria és el sector més procliu a l'horari europeu, ja que un 56,6% de les empreses consultades l'apliquen a tota o part de la plantilla, mentre que els sectors més reticents són l'hostaleria i el comerç; per mida de l'empresa, com més gran és, més horari europeu i mesures de flexibilitat i conciliació aplica.

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha recordat que ja es va fer una enquesta sobre horaris i conciliació fa set anys (2007) i és un debat recurrent, el que significa que encara no s'ha solucionat, i ha confiat que s'aconsegueixi en "els anys vinents".

La regidora d'usos del temps, Irma Rognomi, ha afirmat que un bon ús del temps va lligat a l'increment de la riquesa social i econòmica, i que fa falta "un nou pacte social" entre els poders públics, partits polítics, empreses, sindicats i mitjans de comunicació acompanyat de normatives que l'abonin.

"Si no ho fem, tindrem costos com a famílies, empreses i societat", ha asseverat, i ha incidit que cal donar resposta a noves necessitats com l'atenció a persones dependents per l'envelliment de la població i l'augment de l'esperança de vida.

Per aconseguir millors horaris i una millor societat, algunes propostes són aplicar bonificacions fiscals en la contractació de mitja jornada o parcial perquè les empreses que ho necessitin puguin contractar una persona al matí i una altra a la tarda sense incrementar els seus costos de personal; repartir a parts iguals el temps de baixa a mares i pares i la seva posterior jornada reduïda, i avançar horaris d'esdeveniments esportius i altres esdeveniments.

Entre les propostes per a les empreses elaborades per l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona, hi ha fomentar el treball per objectius i no pel 'presencialisme' --ja que més hores no signifiquen més productivitat--; facilitar la jornada intensiva i la flexibilitat horària, i no convocar reunions d'empresa més tard de les 16.00 hores, fixant tant la seva hora de començament com la de finalització perquè no s'allarguin innecessàriament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés