Publicat 20/05/2020 12:26

Les emissions, "per sota dels límits recomanats" en les petroquímiques de Tarragona

Port de Tarragona, petroquímica
PUERTO DE TARRAGONA - Archivo

TARRAGONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Fundació Privada Institut Cerd i la multinacional energtica Repsol han fet públics aquest dimecres els resultats del 'Informe- Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona' de 2019, que indica que totes les emissions monitorizar en una vintena de poblacions properes al complex petroquímic tarragoní "segueixen per sota dels límits recomanats".

Entre els elements analitzats destaquen compostos txics com el benz i el butadi, que segons han informat en una roda de premsa telemtica els impulsors d'aquesta segona edició de l'informe, també s'han mantingut per sota dels límits estipulats.

"Encara que es mostren diferncies entre poblacions, tots els valors [de benz] es troben per sota del límit d'inmisión de 5 micrograms per metre cúbic que marca la normativa", ha indicat el director de Territori i Sostenibilitat de l'Institut Cerd, Lluís Inglada.

També el butadi, "malgrat no existir cap valor normatiu que estableixi el seu límit d'inmisiones", s'ha mantingut per sota del que es recomana en altres pasos de referncia, com el Canad --2 micrograms per metre cúbic--, ha assegurat Inglada.

BARCELONA I TORREFORTA

Barcelona segueix sent la població amb major concentració de Components Orgnics Voltils (COV), encara que el barri de Torreforta, en la perifria de Tarragona i proper al complex petroquímic, també destaca per tenir els valors de COV més alts després de la capital catalana.

"La interpretació dels orígens dels elements no és fcil, ja que pot estar influda per episodis d'obres i trnsit, per creiem que el comportament de Torreforta és similar al d'altres municipis comparables", ha afirmat Inglada.

Els impulsors de l'informe han recordat que els contaminants estudiats en cada municipi, a més de tenir orígens molt diversos, estan influts pel clima o la temperatura; i que situacions com el coronavirus --"amb menor trnsit per una activitat semblant en les químiques"-- demostren que la indústria solament suposa una porció dels components presents en l'aire.

MÉS COMPLET

Segons han indicat els seus impulsors, l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona --en el qual han participat experts de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Universitat Politcnica de Catalunya (UPC)-- ha incrementat aquest any el control sobre els COV, avaluant la presncia de fins el 62 compostos diferents en 26 punts on s'han installat mesuradors.

També han indicat que s'ha pogut treballar amb mostrejos més estesos en el temps --de 14 dies en gairebé cada mes de l'any--, cosa que segons l'Institut Cerd "ha perms que el mesurament dels valors de concentració mitjana anual en aquesta segona edició sigui encara més fidedigna del comportament de les inmisiones".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés