Publicat 20/5/2020 12:26:55 +02:00CET

Les emissions, "per sota dels límits recomanats" en les petroquímiques de Tarragona

Port de Tarragona, petroquímica
PUERTO DE TARRAGONA - Archivo

TARRAGONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Fundació Privada Institut Cerdà i la multinacional energètica Repsol han fet públics aquest dimecres els resultats del 'Informe- Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona' de 2019, que indica que totes les emissions monitorizar en una vintena de poblacions properes al complex petroquímic tarragoní "segueixen per sota dels límits recomanats".

Entre els elements analitzats destaquen compostos tòxics com el benzè i el butadiè, que segons han informat en una roda de premsa telemàtica els impulsors d'aquesta segona edició de l'informe, també s'han mantingut per sota dels límits estipulats.

"Encara que es mostren diferències entre poblacions, tots els valors [de benzè] es troben per sota del límit d'inmisión de 5 micrograms per metre cúbic que marca la normativa", ha indicat el director de Territori i Sostenibilitat de l'Institut Cerdà, Lluís Inglada.

També el butadiè, "malgrat no existir cap valor normatiu que estableixi el seu límit d'inmisiones", s'ha mantingut per sota del que es recomana en altres països de referència, com el Canadà --2 micrograms per metre cúbic--, ha assegurat Inglada.

BARCELONA I TORREFORTA

Barcelona segueix sent la població amb major concentració de Components Orgànics Volàtils (COV), encara que el barri de Torreforta, en la perifèria de Tarragona i proper al complex petroquímic, també destaca per tenir els valors de COV més alts després de la capital catalana.

"La interpretació dels orígens dels elements no és fàcil, ja que pot estar influïda per episodis d'obres i trànsit, però creiem que el comportament de Torreforta és similar al d'altres municipis comparables", ha afirmat Inglada.

Els impulsors de l'informe han recordat que els contaminants estudiats en cada municipi, a més de tenir orígens molt diversos, estan influïts pel clima o la temperatura; i que situacions com el coronavirus --"amb menor trànsit però una activitat semblant en les químiques"-- demostren que la indústria solament suposa una porció dels components presents en l'aire.

MÉS COMPLET

Segons han indicat els seus impulsors, l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona --en el qual han participat experts de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-- ha incrementat aquest any el control sobre els COV, avaluant la presència de fins el 62 compostos diferents en 26 punts on s'han instal·lat mesuradors.

També han indicat que s'ha pogut treballar amb mostrejos més estesos en el temps --de 14 dies en gairebé cada mes de l'any--, cosa que segons l'Institut Cerdà "ha permès que el mesurament dels valors de concentració mitjana anual en aquesta segona edició sigui encara més fidedigna del comportament de les inmisiones".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés