Actualitzat 04/05/2018 12:00

Les emissions de CO2 van baixar a Espanya un 3,5% el 2016 i un 9,5% les subjectes a directiva

Emissions industrials de gasos
WIKIMEDIA COMMONS - Archivo

Urgeixen a "un canvi de paradigma" per aconseguir els objectius de reducció

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

Les emissions totals de CO2 van descendir a Espanya el 2016 un 3,5%, tornant a nivells del 2014, fruit d'un descens significatiu de la generació elèctrica de carbó, segons el novè 'Informe de situació de les emissions de CO2 al món' de la Fundació Privada Empresa & Clima, que analitza dades oficials d'organitzacions públiques i privades.

En roda de premsa aquest divendres, l'autor de l'estudi, Arturo de las Heras, ha xifrat en 323 milions de tones de CO2 les emissions totals --van ser 335 milions el 2015-- en un avanç de les dades del 2016, que inclouen tant les subjectes a directiva com les difuses, que no ho estan, i ha afirmat que es tracta d'un descens conjuntural", ja que les previsions per al 2017 és que hi hagi un repunt.

El descens de la generació elèctrica de carbó ha contribuït al fet que les emissions de CO2 subjectes a la Directiva Europea --que a Espanya inclou 17 sectors-- descendissin un 9,5% a Espanya, amb un muntant de 128 milions de tones de CO2.

Per la seva banda, a Catalunya van créixer un 0,8% el 2015 les emissions totals, i s'ha produït un estancament en les subjectes a directiva el 2016, amb un increment del 0,3%, en no estar subjectes a la generació elèctrica de carbó.

Un total de 868 instal·lacions --184 a la Comunitat Valenciana i 125 a Catalunya-- han estat subjectes a la directiva europea que han verificat dades el 2016, i De las Heras, i la directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, han assenyalat que s'inclouen la generació elèctrica, les refineries de petroli i la siderúrgia.

"DIFÍCIL" ACONSEGUIR OBJECTIUS EL 2030

Han considerat que Espanya podrà complir amb l'objectiu el 2020 de reduir un 20% les emissions respecte a l'any base del 1990, però que serà "difícil" aconseguir el del 30% fixat per al 2030.

Carles ha urgit a un canvi de polítiques i a disposar d'una llei de canvi climàtic d'àmbit estatal per poder aconseguir aquesta reducció: "Necessitem un canvi de paradigma per complir els objectius a llarg termini i implantar mesures", ha subratllat.

Entre elles, Elvira i De las Heras han remarcat que hauria d'haver-hi un augment del cotxe elèctric --que ara se situa en el 0,5%--, una economia circular més gran, més transport ferroviari de mercaderies, pel que seria important el Corredor Mediterrani, i millores en l'àmbit de la construcció.

Espanya se situa en el lloc 23 entre els països que generen més emissions del món, en una classificació comandada pels Estats Units, la Xina, l'Índia, Rússia i el Japó, cinc països que acaparen el 58% de les emissions de gas d'efecte hivernacle el 2015.

De las Heras ha explicat que a nivell europeu es produeix una estabilització de les emissions de CO2 --"no pugen, però es queda curt" per aconseguir objectius--, amb al voltant dels 5.000 milions de tones, i es manté els percentatges de 60% d'emissions difuses i 40% subjectes a directiva.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés