Les dones ocupen el 39% de les ocupacions del sector cultural

Manifestació 8M a Ourense
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 3/3/2019 12:22:33CET

MADRID, 3 Març (EUROPA PRESS) -

Les dones ocupen el 39,1 per cent de les ocupacions del sector cultural, segons mostren els Indicadors i Estadístiques Culturals desagregades per sexe del Ministeri de Cultura i Esport, que analitza les dades obtingudes fins el 2018.

Aquesta estadística, que no incorpora la diferència de sous entre homes i dones, revela que la proporció d'homes és major en l'ocupació vinculada a l'àmbit cultural (60%) que en el conjunt de l'ocupació (54,5%). A més, des de 2011 el percentatge de dones en el sector cultural ha augmentat en 1,5 punts.

Per activitats econòmiques, les biblioteques, arxius, museus, l'edició de llibres o de periòdics són les úniques àrees que aglutinen un major percentatge de dones (56%) que d'homes (44%), mentre que en la resta d'activitats, la seva presència és inferior.

En concret, les dones ocupen solament un 41,3 per cent de les ocupacions en tasques cinematogràfiques, de vídeo, ràdio i televisió; un 41,1 per cent en activitats de disseny, creació, traducció, artístiques i espectacles; i un 27 per cent en arts gràfiques, enregistrament, reproducció de suports, edició musical, fabricació
de suports i aparells d'imatge i so o instruments musicals.

Per ocupació, solament el 48,1 per cent dels escriptors, periodistes i lingüistes, artistes creatius i interpretatius, arxivistes, bibliotecaris i conservadors són dones, una proporció que cau al 31,4 per cent en el cas dels professionals i tècnics del món artístic i cultural.

GESTIÓ DE DRETS: EL 78% SÓN HOMES

Quant a l'evolució del nombre de persones físiques que
componen les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual, el 78,4 per cent són homes en el cas dels drets d'autor, enfront d'un 21,6 per cent de dones.

En el cas dels drets dels productors, la presència de la dona augmenta al 22,1 per cent, mentre que creix al 30,3 per cent en els drets d'artistes, intèrprets o executants.

Per entitats, el 18,8 per cent de la SGAE està composta per dones, mentre que en el cas de CEDRE augmenta al 34,7 per cent, en VEGAP se situa en el 35,3 per cent i en DAMA el 34,4 per cent.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.