Publicat 09/05/2019 17:31

Les dones moren el doble que els homes per infart, segons un estudi de el Vall d'Hebron

Un estudi del Vall d'Hebron revela que les dones moren el doble que els homes per infart
EUROPA PRESS

Elles triguen més a acudir al sistema sanitari i confonen els símptomes amb l'ansietat

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat pel Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha revelat que la mortalitat registrada als hospitals de dones que pateixen un infart agut de miocardi amb elevació del segment ST és el doble que la dels homes.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dijous la doctora Antonia Sambola, del Servei de Cardiologia de Vall d'Hebron, experta en salut cardiovascular de la dona i que ha encapelat l'estudi.

La investigació s'ha dut a terme des de la Societat Espanyola de Cardiologia, en collaboració amb la Fundació Institut per a la Millora de l'Assistncia Sanitria (Fundació Imas), i ha incls totes les altes hospitalries de l'Estat registrades entre el 2005 i 2015 sobre casos d'infart de miocardi agut amb elevació del segment ST, més de 320.000 pacients.

Les dades recaptades han constatat que "el 18% de les dones tenen més risc de morir després d'un infart", una xifra que dobla el 9% de morts registrats en homes, ha dit Sambola.

EL PREU DEL TEMPS

La doctora ha assenyalat que "les dones aguanten molt el dolor, minimitzen els símptomes i tenen en ment l'obligació d'acabar les tasques que estan fent", una situació que allarga el temps i que propicia que quan acudeixen als centres sanitaris, ja presenten un infart extens i amb complicacions.

"Aquesta prdua de temps suposa que a les dones se'ls realitzi menys angioplsties", el tractament principal per aconseguir un bon resultat i evitar seqüeles després de l'infart, ha explicat Sambola.

APRENDRE A DETECTAR ELS SÍMPTOMES

Sambola ha assegurat que els símptomes d'un infart són "prcticament els mateixos per homes i dones": opressió al centre del pit, que pot irradiar-se cap a l'esquena o pujar al coll i a la mandíbula, al bra esquerre --és més comú en homes-- i als dos braos.

"Es tracta d'un dolor insistent, perqu per parlar d'infart ha de durar més de 20 minuts", i la sanitria ha afegit que altres símptomes, especialment en persones diabtiques, poden ser nusees, vmits, dolor a la boca de l'estómac i la falta d'aire.

Davant la detecció d'aquests símptomes, l'hospital ha remarcat "l'obligació de tots els professionals" de descartar en primer lloc una causa orgnica --com una angina o un infart de pit-- i després contemplar altres opcions, com l'ansietat.

La doctora ha sentenciat que "el paper dels centres d'atenció primria és fonamental" per disminuir la mortalitat de les dones, perqu són els que detecten els infarts mitjanant electros i deriven als pacients.

Així mateix, Sambola ha desmentit que l'infart "sigui una cosa d'homes", perqu, després de l'ictus, la insuficincia cardíaca i infart, són la segona causa de mort en la població femenina, per davant del cncer de mama.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés