Les dones espanyoles cobren un 12,2% menys que els homes i la bretxa cau gairebé un 30% en 12 anys, segons la CEOE

8M.-Les dones no lideren el nombre de publicacions científiques a cap àrea
UNIVERSIDAD DE MÁLAGA - Archivo
Publicat 8/3/2019 13:09:18CET

MADRID, 8 Març (EUROPA PRESS) -

La bretxa salarial entre homes i dones a Espanya s'ha reduït un 28 per cent des de l'any 2002, i ha passat del 16,9 per cent fins al 12,2 per cent el 2014 (últimes dades disponibles de l'INE), segons un informe elaborat per la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i PwC.

L'estudi, titulat 'Análisis de la Brecha Salarial de género en España', ha estat presentat aquest divendres 8 de març a la seu de la CEOE, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. L'objectiu és fer una estimació rigorosa de la magnitud d'aquesta bretxa i identificar-ne les causes.

"Es pot dir que en aquests moments a Espanya les dones cobren un 12,2 per cent menys que els homes quan els afecten una sèrie d'elements que són exògens al món de l'empresa, però l'objectiu dels empresaris espanyols és la bretxa salarial zero", ha assegurat el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

L'informe té en compte la bretxa salarial "ajustada", és a dir, que aïlla l'efecte de les diferències socioeconòmiques (edat, antiguitat, nivell d'educació o eleccions acadèmiques i professionals) o del lloc de treball (jornada laboral, sectors o tipus d'ocupació).

De les dades es desprèn que la bretxa salarial és més superior entre la gent gran i menor entre els més joves. Així, la bretxa és d'un 4,9 per cent entre els menors de 30 anys i d'un 14,9 per cent entre els treballadors de més de 59 anys.

"Això ens fa sentir optimisme, vol dir que ho estem fent millor, segurament per aquesta gran preparació de les dones", ha precisat la presidenta de la Comissió d'Igualtat i Diversitat de la CEOE, Val Díez.

A més, l'informe posa de manifest que les bretxes salarials entre homes i dones que només es diferencien en els anys d'antiguitat, són més àmplies quan augmenta el seu nivell d'antiguitat. D'altra banda, pel que fa al sector d'activitat, de les dades es desprèn que les bretxes més destacades es troben en aquells sectors amb més proporció d'homes.

La bretxa també és més elevada com més gran és el nivell dels salaris, un indici de l'existència a Espanya del que es coneix com "sostre de vidre", segons precisa l'estudi.

Si no es tenen en compte les diferències socioeconòmiques i laborals (bretxa salarial sense ajustar), el percentatge augmentaria d'un 12,2 a un 14 per cent. En aquesta xifra es mesura l'impacte del nombre d'hores inferior que treballen les dones.

29% D'HORES MENYS TREBALLADES

En concret, l'estudi reflecteix que la taxa inferior de participació en el mercat laboral i el percentatge superior de contractes temporals i a temps parcial, que inclou més sol·licituds de reducció de jornada de les dones respecte als homes, fan que les dones treballin prop d'un 29 per cent d'hores menys a l'any que els homes.

Aquestes dades, segons precisen els autors de l'informe situen Espanya per sota de la mitjana de la UE (16,9 per cent) i en millor posició que altres països europeus com Alemanya, el Regne Unit o França, en haver-se reduït significativament els darrers 15 anys.

Per reduir la bretxa salarial, els autors de l'estudi proposen quatre línies d'actuació: fomentar el mesurament de les bretxes salarials, incentivar la corresponsabilitat d'homes i dones, incrementar la presència de dones en llocs de responsabilitat i sensibilitzar tota la societat en matèria d'igualtat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.