Publicat 3/12/2019 18:11:25 +01:00CET

Les dones cineastes critiquen la "discriminació" de les professionals de cinema en les nominacions als Premis Goya

Premis Goya
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM) han criticat la "discriminació" cap a les professionals del cinema en les nominacions als Premis Goya, que l'Acadèmia de Cinema ha anunciat aquest dimarts.

Segons càlculs de CIM, en les 91 nominacions -sense tenir en compte les categories interpretatives-, el 21,5 per cent corresponen a dones, un total de 19,5, si es té en compte el treball compartit amb homes.

A més, assenyala que en set de les categories més importants dels 34 Premis Goya que concedeix l'Acadèmia de Cinema no hi ha cap dona nominada, en concret, en Direcció, Guió Original, Fotografia, Direcció artística, Música Original i Pel·lícula d'Animació.

Així mateix, en sis categories hi ha alguna dona nominada compartint especialitat amb algun o alguns homes (Pel·lícula, Guió Adaptat, So, Curtmetratge Documental, Curtmetratge d'Animació, Maquillatge i Perruqueria), i en set categories només hi ha una dona nominada (Direcció Novella, Disseny de Producció, Pel·lícula Documental, Pel·lícula Iberoamericana, Pel·lícula Europea, Curtmetratge de Ficció, Goya d'Honor).

Les úniques categories en què hi ha més d'una dona nominada són Muntatge, Disseny de Vestuari, Maquillatge i Perruqueria, Curtmetratge Documental i Curtmetratge d'Animació.

Per a CIM, aquestes xifres "revelen amb nitidesa l'escassa presència de dones al cinema espanyol i posen de manifest la urgent necessitat d'engegar mesures que contribueixin a conquistar la igualtat al cinema i l'audiovisual".

SENSE DONES DESPRÉS DE LES GRANS PEL·LÍCULES

La vicepresidenta de l'Associació de Dones Cineastes i dels Mitjans Audiovisuals (CIM), Virginia Yagüe, ha assenyalat a Europa Press després de conèixer-se les nominacions que és "una mala dada", tot i que ha admès que era previsible, perquè "les grans pel·lícules de les quals s'estava parlant no tenien nom de dona darrere".

No obstant això, troba a faltar en la candidatura a Millor Pel·lícula el debut de la cineasta Belén Funes, 'La hija de un ladrón', que va optar a la Petxina d'Or en la passada edició del Festival de Sant Sebastià i que compta amb dues nominacions a Millor Direcció Novella i a Millor Actriu Protagonista (Greta Fernández).

Així mateix, també ha destacat la "intenció cinematogràfica" dels documentals 'Varados', d'Helena Taberna, o 'La defensa, por la libertad', de Pilar Pérez Solano, absents entre els nominats, o l'òpera primera de Lucía Alemany, 'La inocencia'. "Lamentem la baixa xifra que respon al fet que, de partida, hi havia poques pel·lícules liderades per dones", ha assenyalat Yagüe respecte al "mal any" que ha suposat 2019 per a les dones.

Al proper govern, les cineastes exigiran una "implicació directa de l'ICAA" en la presència de les dones cineastes per "pal·liar" les "molt males dades" i anar més enllà de les ajudes generals, que des de l'última modificació de la llei dona més suport a les pel·lícules amb pes de dones en llocs de responsabilitat.

Segons lamenta Yagüe, en línies generals les pel·lícules dirigides per dones expliquen de mitjana amb la meitat de dotació pressupostària i, per tant, no arriben al mínim per optar a les ajudes generals, que tenen un límit de tall d'1,3 milions d'euros.