Publicat 17/1/2019 11:36:16 +01:00CET

Les dones amb fals positiu en mamografies doblen el risc de cncer de mama

Mamografia amb un sistema pioner a l'Hospital del Mar de Barcelona.
Europa Press - Archivo

Un estudi de l'Hospital del Mar proposa controls anuals per a aquest grup

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

Les dones amb un resultat fals positiu en les mamografies de control --es detecten anomalies mamogrfiques per finalment es descarta la malignitat-- tenen el doble de risc de desenvolupar un cncer de mama en els deu anys posteriors, i quan hi ha un segon fals positiu, el risc es quadruplica, segons un estudi.

Investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mdiques (IMIM) han analitzat dades de més d'un milió de dones que s'han sotms a proves rutinries de de cncer de mama a Espanya, Noruega i Dinamarca per estudiar la influncia dels falsos positius en el risc de desenvolupar cncer, en un treball publicat per la revista 'British Journal of Cancer'.

Aquests resultats "no volen dir que, en detectar un fals positiu, la lesió es transformi en un tumor, si no que la pacient és susceptible biolgicament a desenvolupar lesions a les mames, un risc que es manté durant, com a mínim, deu anys", ha explicat la primera signant de l'estudi, la investigadora de l'IMIM Marta Román, ha explicat aquest dijous en un comunicat de l'hospital.

"Es tracta de dones que són propenses a tenir anormalitats a la mama", malgrat que normalment no acabaran tenint un tumor, i segons l'estudi, aquestes lesions poden ser marcadors del risc de desenvolupar cncer de mama al llarg de la vida de la pacient, més que una lesió precursora.

En total han analitzat 3,5 milions de proves, en les quals es s'han detectat més de 10.000 tumors i més de 110.000 falsos positius, mentre que poc més de 8.000 pacients ha tingut un segon fals positiu.

PERSONALITZAR EL SEGUIMENT

Román ha proposat que es personalitzi el seguiment de les dones que participen en les proves: "A les dones de més risc se'ls podria oferir fer una mamografia cada any en lloc d'una mamografia cada dos anys. En canvi, a les participants sense cap lesió evident durant diversos controls, el temps entre aquests es podria ampliar".

També ha posat l'accent en la importncia que les dones amb resultats falsos positius participin de manera rutinria cada dos anys, sobretot tenint en compte que una part dels tumors que es detecten després d'un fals positiu tenen lloc en el període entre proves, i aquestes lesions --cncer de mama d'interval-- poden ser més agressives que les que es detecten amb les proves rutinries.

DETECTAR CASOS ASIMPTOMTICS

Les proves mamogrfiques es fan a tota Europa cada dos anys a les dones entre 50 i 69 anys --excepte algunes excepcions--, amb l'objectiu de detectar casos de cncer de mama asimptomtics.

D'aquestes, a un 4% se'ls torna a convocar per fer proves addicionals en les quals finalment es descarta la presncia de malignitat i a 8 de cada 1.000 se'ls ha de sotmetre a una bipsia per descartar el cncer, mentre que aproximadament a 5 de cada 1.000 se'ls detecta un tumor.

el més llegit

 1. 1

  AMP.- Coronavirus.- Mor l'expresident del Port de Barcelona Joaquim Tosas

 2. 2

  Grup Sagardi repartirà 5.000 menjars diaris a persones majors de Barcelona

 3. 3

  Coronavirus.- Els CAP de Badalona (Barcelona) obriran durant els festius de Setmana Santa

 4. 4

  AMP.- Coronavirus.- Granollers (Barcelona) adapta un pavelló perquè persones sensellar passin el confinament

 5. 5

  Badalona (Barcelona) incorpora dron per detectar infraccions del confinament