Actualitzat 21/8/2019 14:44:16 +00:00 CET

Les detencions per robatoris violents a Barcelona han augmentat un 80% aquest any

- EUROPA PRESS

Només el 10% dels lladres detinguts ingressa en presó provisional

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

Les detencions que han practicat els Mossos d'Esquadra per robatoris amb violència i intimidació a Barcelona han augmentat aquest 2019 un 80%, mentre que aquest tipus de fets delictius han crescut prop d'un 30% aquest any.

L'intendent dels Mossos a Barcelona, Ignasi Teixidor, ha subratllat que les dades mostren "la implicació" dels agents a la ciutat per donar resposta a aquesta problemàtica delincuencial, segons ha dit en roda de premsa després d'una reunió de seguiment del pla estival d'acció policial a Catalunya i Barcelona, encapçalada pel director general de la policia catalana, Andreu Joan Martínez, i el comissari en cap, Eduard Sallent.

Teixidor ha detallat que les detencions per furts han augmentat un 30% mentre que els fets delictius d'aquest tipus s'han incrementat al voltant d'un 5%, unes xifres que per a l'intendent donen "esperança" que es podrà revertir la situació d'aquí a poc temps.

Martínez ha explicat que hi ha "increments en determinats fets delictius que generen una alta percepció d'inseguretat" per part de la ciutadania, en referència a l'augment d'homicidis i de robatoris amb violència a l'espai públic.

MODIFICACIONS LEGISLATIVES

Més enllà de l'activitat policial, que ha dit que és més intensa aquest estiu, el director general de Mossos ha apostat per impulsar modificacions legislatives "que ajudin tant el poder judicial com els cossos de seguretat" a treballar contra aquests fets delictius que generen una percepció més alta d'inseguretat.

Fonts de la policia catalana també han detallat que el 2018 hi van haver 1.627 detinguts per robatoris violents a Barcelona però que només 159 van ingressar a la presó, un 9,77%, mentre que fins al 15 d'agost del 2019 s'han arrestat per aquest delicte 1.529 persones, de les quals només 165 han ingressat en presó provisional, un 10,79%.

HOMICIDIS

Els Mossos també estan analitzant si l'increment d'homicidis a Barcelona és "estructural o conjuntural" i fonts del cos policial destaquen que no es tracta de fets connexos malgrat apuntar que dos terços estan relacionats amb el tràfic de drogues i poden ser per revenja.

La policia catalana reconeix que les dades delictives de robatoris al carrer i homicidis no són bones però rebutja que siguin alarmants o excepcionals, i fonts del cos asseguren que els agents donaran resposta a les noves realitats delinqüencials --després de convertir els narcopisos en "residuals" i reduir els robatoris a domicilis--.

En el cas dels homicidis, aquest any ja n'hi ha hagut 12 a Barcelona i els Mossos n'han resolt cinc --vuit tenint en compte tres casos resolts d'anys anteriors--, mentre que el 2018 en van haver 10.

Fonts de la policia catalana admeten que la xifra és alta però recorden que entre el gener i l'agost del 2014 hi van haver nou homicidis; 11 en el mateix període del 2015, i vuit en el mateix temps el 2016.

A nivell de Catalunya, aquest 2019 hi ha hagut 33 homicidis, mentre que l'any passat entre el gener i l'agost en van ser 29, i fonts de Mossos recorden que el 2012 va ser un dels pitjors anys des que es van convertir en la policia integral catalana, amb 50 homicidis en el mateix període i 75 en finalitzar l'any.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 4. 4

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 5. 5

  El PDeCAT avisa que no es pot militar en un altre partit alhora, tampoc Puigdemont