Publicat 11/03/2015 15:37

Les denúncies per casos d'homofòbia creixen un 43,5% a Catalunya des del 2002

BARCELONA, 11 març (EUROPA PRESS) -

Les denúncies per agressions i discriminacions homòfobes a Catalunya han augmentat un 43,5% entre el 2002 i 2014, segons ha alertat aquest dimecres l'Observatori Contra l'Homofòbia, impulsat pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC).

Així ho recull l'informe 'L'estat de l'homofòbia a Catalunya 2014', que mostra una trajectòria ascendent de l'evolució d'aquesta pràctica, passant dels 223 casos el 2002 als 394 el 2014.

Les agressions més freqüents són les que es produeixen al carrer i als llocs públics (55,5%), seguides de les que tenen lloc en l'àmbit dels serveis i l'administració pública (19%), fet que lamenta el líder de l'Observatori, Eugeni Rodríguez.

Rodríguez ha explicat a Europa Press que es tracta d'una realitat "alarmant", ja que defensa que l'ens públic és el primer que ha de garantir els drets del col·lectiu LGTB+I --lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i persones nascudes amb genitals intersexuals--.

Les discriminacions en l'àmbit laboral suposen el 14%, mentre que l'11,5% restant el componen les que es produeixen a internet i en els mitjans de comunicació, entre d'altres llocs.

EL COL·LECTIU GAI, EL MÉS AFECTAT

Els homes gais són els que pateixen més l'homofòbia --el 55% de les denúncies registrades--, seguits per les dones lesbianes (12%), les persones transgènere (10%) i les bisexuals (2%), mentre que les agressions que afecten tot el col·lectiu LGTB+I suposen el 21%.

L'observatori ofereix des del curs 2002-2003 les dades de l'homofòbia a Catalunya a través de les seves memòries antidiscriminatòries, però l'estudi d'aquest any --fet en col·laboració amb el centre d'investigació social Iritzi i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-- és més complet i detallat, i inclou el perfil de l'agressor: el d'un home d'entre 18 i 30 anys.

NOMÉS ES DENUNCIA EL 16% DE LES AGRESSIONS

Rodríguez ha recalcat que "l'homofòbia real transcendeix la reportada", ja que a nivell europeu, només es denuncia el 16% de les discriminacions que es produeixen.

La lletrada de l'observatori, Laia Serra, explica aquesta realitat per la falta de confiança envers el món judicial, el desconeixement de la possibilitat de denunciar i de les vies per fer-ho, i la por que el procés no valgui la pena a causa del temps que han de dedicar els denunciants i l'exposició pública a la qual poden ser sotmesos.

Rodríguez considera que la Llei contra l'Homofòbia aprovada pel Parlament és "molt important" però, segons la seva opinió, fa falta més difusió, i ha demanat una llei estatal per regular l'homofòbia a nivell espanyol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés