Publicat 14/2/2019 13:33:26CET

Les condrites carboncies van facilitar l'arribada de l'aigua a la Terra

Treballs de recollida d'un exemplar de meteorit a l'Antrtida
KATHERINE JOY/ANSMET - Archivo

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional liderat per diversos investigadors espanyols ha descobert que les condrites carboncies, una classe de meteorits, van incorporar minerals hidratats juntament amb matria orgnica del disc protoplanetari previ a la formació dels planetes, la qual cosa suggereix que van tenir un paper important en l'enriquiment d'aigua de la Terra primitiva.

Segons els investigadors, aquest tipus de meteorits haurien facilitat el transport d'elements voltils que es van acumular a les regions externes de l'anomenat disc protoplanetari a partir de com es van formar els planetes fa més de 4.500 milions d'anys.

La Terra es va formar en un ambient proper al Sol molt més redut, en relativa absncia d'oxigen.

En el treball, que es publica a 'Space Science Reviews', hi han participat diversos investigadors de l'Institut de Cincies de l'Espai (HISSI-CSIC), de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-UAB) i de la Universitat de Glasgow, a Esccia.

Les condrites carboncies són un tipus de meteorits que procedeixen de cossos que, a causa de la seva grandria generalment inferior a un centenar de quilmetres, mai no es van fondre ni van patir internament cap diferenciació química com els planetes.

Per aix, el seu estudi proporciona pistes sobre les etapes inicials d'agregació dels primers cossos que van formar els planetes.

Els meteorits analitzats en aquest treball pertanyen a la collecció Antrtica de la NASA, de la qual l'Institut de Cincies de l'Espai del CSIC és l'únic centre espanyol repositori, i a les caigudes meteorítiques que van tenir lloc a Murchison (Austrlia) el 1969 i a Renazzo (Itlia) el 1824.