Publicat 11/2/2019 17:09:21CET

Les ciutats mitjanes catalanes tenen menys desigualtat que Barcelona i la seva àrea metropolitana

EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

Les ciutats mitjanes de Catalunya tenen menys desigualtat salarial que Barcelona i la seva àrea metropolitana, segons un estudi d'investigadors de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que publica la revista 'The Annals of Regional Science'.

L'estudi parteix de la constatació que el sistema urbà de Catalunya és policèntric, perquè, segons dades del cens del 2011, un 40% de la població viu a l'àrea metropolitana de Barcelona, un 30% en ciutats de més de 20.000 habitants i el 30% restant, en municipis més petits, ha informat aquest dilluns la UVic-UCC en un comunicat.

Els investigadors Rafa Madariaga, Joan Carles Martori i Ramon Oller han remarcat que aquesta distribució és "representativa" del sistema urbà europeu, que es caracteritza per l'existència d'una xarxa de ciutats mitjanes i menys concentrat a grans metròpolis que als Estats Units, el Canadà i la Xina.

Han analitzat dades corresponents a dos períodes, el 2001 i el 2011, i han aplicat l'índex de Gini en el qual 0 és igualtat total i 1 màxima desigualtat, i han remarcat que la desigualtat salarial s'ha reduït a Catalunya en aquest període i que aquesta reducció ha afectat ciutats mitjanes i de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

També conclou que mentre el 2001 les ciutats mitjanes presentaven un índex Gini del 0,3, la mateixa mesura a l'àrea metropolitana era un 6,6% superior i al municipi de Barcelona creixia un 10%.

Aquests valors es poden comparar amb els de capitals europees com Londres, amb un 0,38; Madrid, amb un 0,36, i Oslo, amb 0,27.

Les ciutats mitjanes amb un nivell de desigualtat més baix de Catalunya són Salt, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Blanes (Girona) i Amposta (Tarragona), i les que el presenten més gran són Sitges, El Masnou, Cambrils, Castellar del Vallès i Premià de Mar (Barcelona).

L'estudi assenyala que Sitges és la ciutat on la població amb ingressos més alts es troba més segregada, mentre que Lloret de Mar (Girona) és on poblacions amb ingressos més baixos ho està més.

Els investigadors assenyalen que pel que fa a una segregació de població immigrant més alta són Salt, Lloret, Figueres (Girona), Tortosa (Tarragona) i Vic (Barcelona), i remarquen que "la distribució de diferents grups a les ciutats és important per analitzar la desigualtat".

FACTORS

El treball analitza els principals factors que expliquen la desigualtat, com són l'evolució de l'atur, de la immigració, del percentatge de treballadors amb baix nivell d'estudis i estudis universitaris, i la renda mitjana dels municipis.

El principal factor de la desigualtat salarial és la renda mitjana dels municipis, i els investigadors han assenyalat que aquest augment per la "presència creixent d'ocupacions en sectors amb salaris alts que amplien la part superior de la distribució salarial, i contribueixen a eixamplar la desigualtat".

Els autors de l'estudi han apostat per reforçar l'activitat i el creixement de les ciutats mitjanes com una política per "compensar l'augment de la desigualtat que experimenten els països desenvolupats".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.