BRUSSELLES 12 oct. (EUROPA PRESS) -
Les comunitats autnomes han reprogramat fins ara més de 1.500 milions d'euros procedents de la Política de Cohesió per reforar els seus sistemes sanitaris durant la crisi sanitria derivada de la pandmia de Covid-19, cosa que converteix Espanya en el soci de la UE que més ha fet servir aquest recurs.
La Comissió Europea ha desvetllat aquest dilluns les primeres dades de la Iniciativa de Resposta al Coronavirus (CRI, per les seves sigles en angls) que es va posar en marxa durant les primeres setmanes de la pandmia i a través de la qual es va donar als Estats membres la possibilitat de destinar ajudes del Fons Social Europeu o del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a combatre les conseqüncies de la malaltia.
En una roda de premsa, la comissria de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, ha destacat que les regions espanyoles han estat "particularment actives" en aquest mbit. Segons consta en les dades de l'Executiu comunitari, les comunitats autnomes espanyoles han fet servir 1.525 milions d'euros dels fons de cohesió per reforar els seus sistemes sanitaris.
Aquesta dada converteix Espanya en l'Estat membre que més ha fet ús d'aquesta possibilitat davant l'emergncia, seguit de Romania (800 milions), Polnia (660 milions), Itlia (447 milions) i Grcia (278 milions).
En concret, les regions espanyoles han destinat aquests fons reprogramats per adquirir uns 938.000 productes de protecció personal i gairebé 2.200 ventiladors. També per augmentar la capacitat hospitalria amb 3.786 llits nous i per ajudar 8 laboratoris a millorar la capacitat diagnstica.
Entre les regions, Castella-la Manxa ha estat la més activa i fins ara ha reprogramat 308 milions d'euros, seguida de Comunitat Valenciana (269 milions), Andalusia (200 milions), Comunitat de Madrid (139 milions) i Catalunya (112 milions).
En total, els Estats membres han destinat 4.100 milions d'euros de la Política de Cohesió a reforar els seus sistemes sanitaris, tot i que és una xifra que s'anir actualitzant durant els propers mesos. A més, han utilitzat 8.400 milions per concedir ajudes o préstecs al teixit empresarial de cada país i han canalitzat 1.400 milions en ajudes a la ciutadania.
UN "GRAN TREBALL" DE LES REGIONS ESPANYOLES
El president del Comit Europeu de les Regions (CdR), Apostolos Tzitzikostas, ha recordat que el primer barmetre local i regional, que ha publicat precisament aquest dilluns la institució, destaca que les regions espanyols estan entre les més vulnerables de la UE a l'impacte econmic de la pandmia.
No obstant aix, ha destacat que estan fent "un gran treball" en unes circumstncies "molt complicades". Com a exemple, ha indicat que la plataforma d'intercanvi de millors prctiques i propostes que ha posat en marxa el CdR est "plena d'exemples de les regions espanyoles".
"Els hauríem d'ajudar a enfrontar-se a l'efecte de la pandmia i garantir que tenen recursos suficients per afrontar aquesta emergncia", ha subratllat en referncia a les regions espanyoles durant la compareixena de premsa.
A més, a parer de Tzitzikostas, unes normes "simplificades" i el treball conjunt entre autoritats són dues característiques "crucials" perqu Espanya pugui absorbir aviat les ajudes regionals del fons europeu de recuperació.