Publicat 8/4/2019 18:13:51 +02:00CET

Les associacions gitanes catalanes demanen al Parlament tenir més representació política

Associacions gitanes catalanes demanen en el Parlament tenir més representació p
PARLAMENT

Torrent lamenta que no hi ha hagut cap diputat gitano en 40 anys

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

Representants de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) han participat aquest dilluns en l'acte institucional del Parlament dedicat al Dia Internacional del Poble Gitano, en qu han reclamat als partits polítics que els estenguin la m per aconseguir diputats i ser membres actius en la presa de decisions.

En un comunicat, la cmera catalana ha explicat que el president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat els gitanos a "reclamar futur", i ha lamentat que en 40 anys no hi hagi hagut cap diputat parlamentari gitano.

També ha alertat de l'auge de forces polítiques basades en la intolerncia i contrries a les llibertats i la diversitat, en tota Europa i també a Catalunya: "És important que fem pedagogia i alcem una barrera davant el discurs de l'odi".

L'economista i activista gitana Susana Martínez ha reivindicat la formació que tenen les noves generacions de gitanos, i ha demanat a les administracions intervenir per equilibrar el mercat laboral en el qual el collectiu continua "per sota de l'ptim socialment" en ocupació malgrat tenir professionals qualificats.

El president de la Fagic, Simón Montero, ha lliurat a Torrent la vara gitana, i ha reivindicat la necessitat d'aconseguir aquesta participació política i social del poble gitano perqu incideixi en l'mbit públic i en l'elaboració de les lleis.

Ha reconegut que "dins de la mateixa comunitat hi ha cert recel cap a les institucions", per ha insistit en la necessitat de no deixar les coses a voluntat de tercers i ajudar en la lluita contra la discriminació i l'antigitanisme.

Ha assistit a l'acte el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa; el secretari tercer, Joan García; els portaveu o portaveu adjunt de Cs, PSC-Units i CatECP --Carlos Carrizosa, Ferran Pedret i Susana Segovia--, respectivament, i altres diputats Dimas Grajera (Cs), Francesc Ten (JxCat), Jordi Albert i Mnica Palacín (ERC) --membres de l'Intergrupo del Poble Gitano--.

També han participat representants de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, una representació del cos consular de Barcelona, i membres del Consell d'Ancians.