Publicat 16/7/2020 18:54:06 +02:00CET

Les 'apps' podrien detectar un màxim del 10% dels contagis, segons un estudi de la UPC

Una viatgera amb mascarilla consulta el seu mòbil en l'estació d'Atocha, a Madrid (Espanya), a 14 de maig de 2020.
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

   BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

   Un estudi elaborat pel grup d'investigació en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) indica que les aplicacions que utilitzen la tecnologia Bluetooth per rastrejar contagiats per Covid-19 detectarien, com a màxim, el 10% dels casos.

   L'estudi apunta que les aplicacions podrien ajudar a detectar alguns contagis però "en cap cas" serien l'eina principal per combatre el virus, si no un complement al seguiment que haurien de realitzar els serveis d'atenció primària i salut pública, ha informat la UPC en un comunicat aquest dijous.

   En aquest sentit, l'investigador i co-autor de l'estudi, Daniel López-Codina, ha assegurat que el mètode més fiable són les entrevistes personals a pacients amb PCR positiu i ha manifestat que "és prioritari incrementar els recursos humans en atenció primària i els serveis de salut pública, ja que les apps no les poden substituir en cap cas".

UN ÈXIT ESCÀS

   L'estudi apunta que les aplicacions tindrien un èxit escàs a l'hora de rastrejar els contagiats a causa del baix ús que han tingut en altres països --un 15% a Alemanya i menys d'un 4% a França-- i perquè no tota la població utilitza telèfons intel·ligents: la seva implementació a Espanya, per exemple, és del 75%.

   "Això significa que 1 de cada 4 persones no porta un telèfon amb connexió a Internet", ha explicat l'altre autor de l'estudi i investigador del BIOCOM-SC Sergio Alonso, que afirma que nens i ancians són un percentatge important de persones que habitualment no tenen telèfons intel·ligents i que també pateixen la pandèmia.

   A més, tal com succeeix a Alemanya o França, no tothom que té un 'smartphone' està disposat a descarregar-se l'aplicació, molts són reticents per qüestions de privadesa, i molte altres que tenen telèfon intel·ligent acostumen a portar el Bluetooth i el localizador GPS desconnectats, la qual cosa impediria que l'aplicació funcionés.

ENTRE UN 5 I UN 10%

   L'estudi indica que, en l'escenari més favorable, si la meitat de les persones amb smartphone s'instal·lés l'aplicació, aquesta podria arribar a estar en funcionament en un 35% de la població; però com que és necessari que la 'app' estigui en marxa als telèfons de les dues persones sospitoses, el percentatge de probabilitat que es pogués detectar un contagi seria del 12%.

   A més, l'informe estima que, tot i que un 70% dels contactes rellevants són casos propers i detectables per les aplicacions, l'altre 30% no seria detectable per les apps reduint-se encara més el percentatge detectable: entre un 5 i 10%, com a màxim, de tots els possibles contagis, segons els autors.