Actualitzat 07/09/2015 15:37

Les administracions catalanes es coordinen per atendre "més de 2.000 refugiats"

Barcelona serà el primer punt d'acollida a Catalunya

   BARCELONA, 7 Set. (EUROPA PRESS) -

   Les administracions catalanes, Govern, associacions de municipis, diputacions, ajuntaments i entitats humanitàries, s'han reunit aquest dilluns per coordinar-se i donar una resposta a la "situació dramàtica" que viuen milers de refugiats fugits de països en guerra, ha anunciat la vicepresidenta Neus Munté, que ha dit que la xifra superarà les 2.000 persones.

   Munté ha assenyalat que esperen les conclusions de la reunió que es farà aquest dimarts en el Ministeri d'Ocupació amb les comunitats autònomes i dilluns que ve amb els caps d'Estat de la Unió Europea (UE) per conèixer la xifra exacta de nous refugiats que arribaran "no abans de tres mesos, tot i que pot ser menys".

   Al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la vicepresidenta i consellera de Benestar Social ha assenyalat que la capital catalana es convertirà en un "primer punt d'acollida" dels refugiats, que després es podran traslladar a diferents municipis, en funció de les seves necessitats.

   A la reunió, s'han posat d'acord per demanar al Govern espanyol que es "posicioni clarament" sobre el contingent que pot arribar, que agiliti els tràmits de petició de la condició d'asil i que sigui més transparent respecte als 500 milions d'euros que rep de la UE per acollir immigrants i refugiats, han afirmat Munté i Colau.

   Les administracions han acordat posar en marxa un pla d'actuació, que es reunirà setmanalment, per coordinar els detalls i aconseguir un "repartiment equitatiu i ràpid" que tingui en compte les necessitats sanitàries, educatives i d'habitatge necessàries.

   Per a això, han començat a allistar els equipaments, habitatges i places d'alberg de la Generalitat disponibles per "veure el dispositiu" més adequat, ha remarcat Munté, que ha celebrat l'onada de solidaritat registrada per part de milers de famílies catalanes, però s'ha decantat per teixir una xarxa d'acollida més professional.

1.000 REFUGIATS MAL ATESOS A BARCELONA

   Colau ha xifrat en 2.000 el nombre d'entitats i professionals que s'han ofert a acollir refugiats, i ha cridat l'atenció sobre la situació que viuen 1.000 refugiats a Barcelona que "no són atesos adequadament" per la falta de recursos i de resposta de la Subdelegació del Govern espanyol, ha criticat.

   Aquests refugiats procedeixen d'Eritrea, Ucraïna, Líbia i també Síria, ha dit l'alcaldessa, que ha subratllat: "No pot succeir que hi hagi refugiats de primera i refugiats de segona".

   "És una crisi humanitària que no pot esperar, i l'Estat ha d'afrontar a les seves obligacions", ha exigit Colau, que ha titllat de genèrica la resposta que li va donar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a la seva carta per demanar-li una resposta ferma davant d'aquesta situació.

   L'alcaldessa ha remarcat que aquesta reunió d'urgència ha estat molt positiva, i ha celebrat la "gran onada de solidaritat ciutadana que demana a les administracions estiguin a l'altura de les circumstàncies i donin resposta a la situació sense més excuses".

   Tant Munté com Colau, han assenyalat que l'acollida i posterior integració de refugiats pot durar anys, i han defensat la necessitat que es faci de manera professional: "No és una crisi puntual, és una crisi de llarga durada. Es pot donar una acollida que duri molts anys i no cal crear xarxes paral·leles, sinó reforçar l'existent", ha afirmat Munté.

   Des del Fons Català de Cooperació alDesenvolupament, Meritxell Budó, ha destacat que el 2013 ja van crear un fons de cooperació per atendre refugiats de Líbia i Síria, i ha demanat als ajuntaments col·laboració amb aquest projecte que segueix vigent.

   A la reunió també han acudit el conseller de presidència, Francesc Homs; la consellera de Governació, Meritxell Borràs; el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer; el director d'Immigració, Xavier Bosch, i el de Joventut, Toni Reig.

ACM, FMC, DIPUTACIONS I ENTITATS

   També el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch; el de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el de la Diputació de Girona, Pere Vila; el de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

   El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, també ha acudit a la trobada, juntament al coordinador de Creu Vermella Catalunya, Enric Morist; el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, la directora del CCAR-CEAR, Estel·la Pareja; el director de la Fundació Acsar i de l'ONG Accem, Gemma Sánchez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés